Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMA I DOBRIH VIJESTI

Imunolog Polić objasnio zašto je sve više zaražene djece: "Bojim se da bismo širenje virusa mogli zaustaviti jedino drastičnim mjerama, ali...''

Peti val koronavirusa u Hrvatskoj u punom je mahu. Od početka godine COVID-19 je zarazio više od 25.000 djece. Srećom, vrlo mali broj djece završi na bolničkom liječenju. A zašto je sve više zaražene djece, hoće li uskoro kraj pandemije i kako suzbiti širenje virusa objasnio je za Dnevnik Nove TV imunolog Bojan Polić.

Odgovore na mnoga pitanja neumorno već dvije godine traže znanstvenici. Jedan od istaknutijih u ovoj pandemiji je imunolog Bojan Polić, dobitnik državne nagrade za životno djelo za znanost u 2020. godini. S njim je za Dnevnik Nove TV razgovarala reporterka Katarina Jusić.

"Omikron je vrlo infektivan. Nalazimo se u periodu kada je transmisija virusa vrlo visoka. Djeca, pa svi i mi krećemo se u zatvorenim prostorima gdje je izloženost infektivnoj dozi puno veća. Nije ni čudno da se djeca zaražavaju. Kako je potrebna manja doza da bi se inficirao veći broj stanica, kod djece koja imaju relativno nježan respiratorni trakt, virus može izazvati određene poteškoće i vidimo da ih izaziva", rekao je te dodao da su smrtni slučajevi kod djece vrlo rijetki.

"Omikron je manje patogen nego delta virus pa mislim da neće biti puno takvih slučajeva", objasnio je

Novi soj zaobilazi protutijela koja sprječavaju infekciju. "Zbog toga vrlo brzo inficira naše stanice - i oni koji su cijepljeni i koji su preboljeli", naveo je. No, kada primite treću ili booster dozu tada se povećava razina neutralizacijskih protutijela te je bolja zaštita.

Neke zemlje idu prema ukidanju COVID potvrda, no treba li i Hrvatska slijediti taj primjer? "Mislim da ne. Mi smo u fazi povećane transmisije virusa i nismo procijepljeni dovoljno. Mislim da nije vrijeme za ukidanje COVID potvrda. Vrijeme je za energičnije epidemiološke mjere da bi ograničili širenje virusa. Bojim se da bismo širenje virusa mogli zaustaviti jedino drastičnim epidemiološkim mjerama, ali mislim da to neće biti slučaj", komentirao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IMA I PREMINULIH Koronavirus ne štedi ni najmlađe: U prva tri tjedna 2022. zaraženo više od 25.000 djece

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Stožer objavio nove podatke: Značajan porast novozaraženih u odnosu na prošli tjedan, na respiratoru gotovo 200 osoba

Svakih nekoliko dana u medijima se pojavi vijest da netko prognozira kraj pandemije dolaskom omikrona. "U virologiji je svašta moguće, iako mislim da je patogeni potencijal svakog virusa ograničen. On može mutirati, poboljšavati svojstva... Mislim da se ne trebamo bojati puno patogenijih sojeva virusa jer ćemo u sljedećem periodu od šest mjeseci steći kolektivni imunitet koji će nas ipak štititi od bilo koje varijante virusa, imat ćemo, a već i imamo, dostupna cjepiva i lijekove te potencijal virusa za daljnjim mutiranjem je relativno ograničen", zaključio je Polić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene