Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt na čekanju

Hrvati se za rusko cjepivo upisuju u BiH: "Iz Hrvatske ste? Ma daaa, možete se predbilježiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U mjestu Grudama u Hercegovini stvara se lista narudžbi za cijepljenje ruskim cjepivom Sputnjik, čijih bi 20.000 doza uskoro trebalo stići u Zapadno-hercegovački kanton. Među upisanima je i 100-tinjak Hrvata.

Narudžbe prima Zavod za javno zdravstvo Grude. Cijepljenje se plaća, a doza bi trebala stajati između 25 i 40 konvertibilnih maraka, maksimalno 160 kuna po dozi, no cijena se još ne može precizno izračunati jer se čeka ponuda proizvođača, a trebaju se ukalkulirati i još neke stavke, poput cijene uvoza ili marže, transporta... Plaća se na licu mjesta. 

"Iz Hrvatske ste, ma daaaa, možete se predbilježiti, trebaju nam samo vaši podaci da vas upišemo. Ne, nema veze što ste iz Hrvatske", rekla je medicinska sestra s dežurnog telefona Zavoda u Grudama novinarima Slobodne Dalmacije te dodala kako ima još predbilježenih Hrvata. 

Epidemiologinja Andrea Jurić, ujedno i direktorica kantonalnog Zavoda iz Gruda, stupila je u direktnu vezu s ruskim proizvođačem Sputnjika i dogovorila nabavku 20.000 doza. Dovoljno za dvije ture cijepljenja deset tisuća osoba.

Federalno ministarstvo zdravstva BiH mora još odobriti hitnu dozvolu za uvoz. Cjepivo bi nakon toga po svim pravilima transporta trebalo u BiH stići krajem ožujka, početkom travnja.

"Jesmo, hrabri smo, pioniri smo velikog projekta. Nisu nam vjerovali, rugali su nam se, brojni su bili skeptični i mislili su kako to da županija nalik našoj preuzima na svoja pleća zadatak koji bi trebala napraviti država. Ali trebala nam je alternativa. Stvorio se tim ljudi u Zavodu koji već nekoliko tjedana ne staje. Gorimo, izgaramo, u Zavodu smo po cijeli dan. Ali rekli smo, moramo narodu, federaciji nabaviti cjepivo", ispričala je Slobodnoj dr. Jurić.

Na listi je dosad oko 5000 ljudi. Dr. Jurić smatra da bi ih bilo i više, ali da ih nitko u početku nije uzimao za ozbiljno. Iz Hrvatske najčešće zovu iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 1 HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU U Hrvatskoj 68 novozaraženih, umrla 21 osoba: Objašnjen naputak o cijepljenju AstraZenecinim cjepivom u Primorsko-goranskoj županiji

Pročitajte i ovo Branko Kolarić, epidemiolog "Prave brojke mnogo manje" Kolarić opleo po "samozvanim epidemiolozima", usprotivio se objavi registra cijepljenih

Epidemiologinja objašnjava kako je u nabavu krenula preko veledrogerija i samog ruskog proizvođača. Iskoristila je veze koje je stekla radeći kao viši stručni suradnik za unapređenje prodaje u jednoj veledrogeriji.

"Od proizvođača smo već zatražili predračun za dvadeset tisuća doza. I idemo dalje", zaključila je.

Država odbila zahtjev?

Klix.ba međutim piše kako je projekt komercijalnog cijepljenja ipak zapeo. Kanton je naime tražio da država pokrije troškove uvoza te da se ono uvozi bez dodatnog ispitivanja koje je obveza u BiH za svaku seriju cjepiva, bez obzira što je Sputnjik RS ve odobrula. Federalno ministarstvo, piše Kilx.ba, kantonu je poslalo odbijenicu.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene