Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriveno još osam slučajeva

Markotić o britanskom soju koronavirusa: "To nije nikakvo iznenađenje". Kaić o Borasu: "Bolje cijepiti bilo koga nego baciti bočicu"

Aktualno Galerija Nacionalni stožer civilne zaštite Nacionalni stožer civilne zaštite Foto: DNEVNIK.hr +0 Nacionalni stožer civilne zaštite Galerija 1/2 >>
Članovi Nacionalnog stožera komentirali su pojavu novog soja koronavirusa u Hrvatskoj, ali i cijepljenje rektora Borasa.

Bernard Kaić, voditelj epidemiološke službe HZJZ-a, kazao je kako i dalje pada broj zaraženih te udio pozitivnih među zaraženima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Stanje sa zarazom se ne smiruje: Pogledajte najnovije brojke u svojoj županiji Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Raste broj preminulih: Stožer objavio nove podatke o zaraženima, pogledajte stanje u svojoj županiji

"Ipak, i dalje su to veće brojke nego one u proljeće", kazao je Kaić i dodao kako smo u Europskoj uniji među zemljama s nižom 14-dnevnom incidencijom. Kazao je kako najnižu incidenciju u Hrvatskoj ima Istarska, a najvišu Splitsko-dalmatinska županija te dodao da su zabilježene 672 nuspojave na cjepivo. S dvije doze cijepljeno je 40.966 osoba. 

O britanskom soju u Hrvatskoj

Šefica Infektivne klinike Alemka Markotić komentirala je pojavu britanskog soja koronavirusa u Hrvatskoj. 

"Kolege iz HZJZ-a javili su da imaju preliminarne rezultate za osam bolesnika, ali oni će o tome detaljnije izvijestiti javnost. Ovo što smo našli nije nikakvo iznenađenje", kazala je. 

Istaknula je kako je dobro da se zasad nigdje ne vidi znatno povećanje broja zaraženih koje bi se moglo dovesti u vezu s novim sojem. 

"I dalje moramo biti jako odgovorni, paziti se i pridržavati se mjera", rekla je Markotić.

Dr. Kaić također je komentirao pojavu novog soja i rekao da je od 20-ak nasumičnih uzoraka poslanih na sekvenciranje njih osam preliminarno pozitivno na novi soj, ali još se uvijek čekaju konačni rezultati.

"Tih osam zaraženih je iz Zagreba, Siska i Vukovarsko-srijemske županije, a uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja. Moramo napraviti sve da se smanji širenje nove varijante da se ne poveća incidencija", kazao je Kaić.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je važno adekvatno epidemiološki odgovoriti na nove izazove. 

"Pojava nove varijante određena je prijetnja. Kolika? To ćemo tek vidjeti. Naš oprez stvorio je dobru podlogu za novu borbu", poručio je Beroš.

Osvrnuo se i na cijepljenje.

"Polako ćemo ući u drugu fazu, kada na red dolaze stariji sugrađani i osobe s komorbiditetom. Cjepiva u Hrvatskoj nemaju dobna ograničenja. Bez obzira na različite postotke učinkovitosti, sva cjepiva u najvećem postotku sprječavaju teže i smrtne ishode", kazao je Beroš.

O cijepljenju Borasa

Članovi Stožera osvrnuli se i na cijepljenje rektora Borasa.

"Odmah sam zatražio očitovanje. Bez obzira na rezultat, osuđujem bilo kakvo eventualno prijevremeno cijepljenje. Pričekat ću odgovor s KBC-a Rebro i vidjeti o čemu je riječ. Apeliram na sve da se cijepljenje provodi isključivo prema planu i programu", istaknuo je Beroš i dodao kako je svaki liječnik dobio detaljan plan cijepljenja.

Kaić je pak na pitanje kako se odlučuje što će raditi s neiskorištenim dozama kazao da ne postoji propisani protokol.

"Zdravorazumski protokol nalaže da je bolje cijepiti bilo koga nego baciti bočicu", rekao je Kaić.

Novinar N1 televizije kazao je kako imaju informacije da se red preskače i na drugim lokacijama te cjepiva preko reda navodno dobivaju i nogometni treneri ili članovi akademske zajednice.

"Interes je velik i svakodnevno primamo upite i pozive u vezi s cijepljenjem. Nema razloga da klinika, onoliko koliko može, ne pruži cijepljenje jednom manjem broju ljudi. Bilo od ostataka ili doza koje ćemo dobiti za rizične skupine", rekla je.

Beroš je ponovio da da osuđuje takva postupanja, ako ih je bilo.

"Svi smo jednaki, ali najugroženiji moraju imati prioritet", rekao je. 

Bernard Kaić rekao je kako ne vidi problema da se pacijenti koji idu na kemoterapiju cijepe prije zadnjih zdravstvenih djelatnika koji još možda nisu primili cjepivo.

Na pitanje prijeti li Hrvatskoj treći val zaraze koronavirusom, Markotić je poručila kako su tek jučer otkriveni slučajevi novog soja.

"Virusi ne priznaju granice, oni migriraju s ljudima i njihova snaga ne bi bila takva da se migracije zaustave, a to nije moguće. Nije bilo moguće ni za vrijeme kuge. Moramo biti svjesni da se ovaj soj brže širi i moramo se držati mjera koje su na snazi da bismo spriječili eksplozivno širenje. Ne treba živjeti u ekstremnom strahu, ali treba biti na oprezu", kaže Markotić. 

Na pitanje što pojava novog soja znači za popuštanje mjera, Božinović je odgovorio kako je pojava novog soja bila pitanje vremena.

"Bitno je da se ovaj novi moment treba shvatiti ozbiljno, ali to ne znači automatski da je to razlog za bilo kakvu vrstu panike. Otegotna okolnost je da se sve to događa u uvjetima procjepljivanja koje ne ide onom dinamikom koja je predviđena. O mjerama će se razgovarati na današnjem Znanstvenom savjetu Vlade. Moramo u obzir uzeti i meteorološke prilike. Temperature će biti vrlo niske cijeli sljedeći tjedan i sve to se mora uzeti u obzir", rekao je Božinović. 

Ministar Beroš upitan je što s liječnicima koji odbijaju cijepiti starije od 65 AstraZenecinim cjepivom.

"Naš je stav da se tim cjepivom trebaju štititi i stariji jer štite od težih slučajeva i smrti, a od takvih se slučajeva ograđujem", kaže Beroš.

Ministar Božinović nije želio komentirati slučaj sukoba mladića i pravosudnih policajaca u Splitu. 

Hoće li se mjere popustiti?

Još se uvijek ne zna koje će se mjere ublažiti 15. veljače. Podsjetimo, iz Stožera su najavili da bi, s obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju, sljedećeg ponedjeljka moglo doći do popuštanja mjera koje su dovele do bunta ne samo poduzetnika nego i mladih.

No koje bi se mjere točno trebale popustiti i koliko, još uvijek je nepoznanica.

Na konferenciji će biti riječi i o prva tri slučaja britanskog soja koronavirusa koja su  potvrđena su u Hrvatskoj. Više pročitajte ovdje

Danas će se održati i sastanak Znanstvenog savjeta pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića. 

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno je 577 novih slučajeva od 6829 testiranih, a preminulo je 14 osoba. 1055 pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta.

Županijski stožeri šalju nove informacije o zaraženima. Više pročitajte ovdje

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene