Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA ŠTO SE TROŠI NOVAC?

Fotelja mu se klima, hoće li ministar Beroš ostati na funkciji? Dnevnik Nove TV doznaje - Češlja se i nabava skupih CT uređaja

Aktualno Galerija +0 Ivan Čorkalo Galerija 1/1 >>
Premijer Plenković danas nije htio komentirati situaciju u zdravstvu i klima li se fotelja ministra Beroša. Mnogo je nelogičnosti u trošenju novca za nabavku lijekova, a Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da se češljaju i nabave CT uređaja i automatskog biokemijskog katalizatora iz 2019. godine.

U borbi protiv koronavirusa ministar Vili Beroš je od najpopularnijeg ministra došao do fotelje koja se klima. Premijer Andrej Plenković danas, znakovito, šuti o tome uživa li ministar njegovo povjerenje. Sam Beroš smatra da uživa, a uključio se u sve i predsjednik države koji smatra da je Beroš tu da ga se potroši.

Na dan kada je pola vlade na čelu s premijerom u Zagrebu davalo podršku HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika ministar Beroš obilazio je riječku bolnicu.

"Vjerujem da imam podršku premijera, sve što radim, radim na dobrobit hrvatskog zdravstvenog sustava, hrvatskog pacijenta i od početka svoje krize usmjeren samu tom smjeru", rekao je.

Ide li i Vlada u istom smjeru - premijer Plenković danas nije bio voljan odgovoriti. Pa je umjesto znakovito šutljivog premijera svoje viđenje odnosa unutar HDZ-ove vlade dao razgovorljivi predsjednik, Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija Hrvatska iz minute u minutu Zabilježeno 2627 novozaraženih, karlovačka bolnica od ponedjeljka radi samo za hitne i onkološke pacijente

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLIJEDE KAZNENE PRIJAVE Sinoć nije bilo pjevanja: Policija u centru Zagrebu kontrolirala krše li se mjere u kafićima. U studentskoj udruzi pronašli 64 osobe, jedna je bila pozitivna

"Gospodin Beroš očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši i baci sa strane što će mu se i dogodit, žao mi je zbog toga jer ušao s dosta emocija, možda i malo previše entuzijastično u nekim stvarima, a da nije shvatio s kim ima posla", komentirao je Milanović.

Ministar Zdravko Marić, nakon što je na sjednici odbora za zdravstvo apostrofirao najveće probleme, danas se srdačno pozdravio s bivšim ministrom tog resora, ali o radu aktualnog nije imao što za dodati.

''Puno sam rekao! Dosta sam rekao'', izjavio je Marić.

Ima i rječitijih oko stranačke potpore Viliju Berošu – poput ministrice Brnjac i ministra Ćorića.

Pitanje podrške ministru, koji je prije godinu dana bio najpopularniji član Vlade, glasno se postavlja zbog problema s aplikacijom CijepiSe. Pa je tako jučer ujutro ministarstvo demantiralo medijske napise o sumnjama na pogodovanje u izradi te platforme. I reklo da tri tvrtke zajedno rade na rješavanju. Onda su nakon nekoliko sati dvije tvrtke rekle - ne, ne radimo. Da bi na kraju ministarstvo reklo - ma ipak svi rade zajedno. Ministar danas pojašnjava neki rade, neki će tek raditi na tome.

"Jedna od firmi je rekla da do sada nije sudjelovala u izradi jer njezin cilj dolazi na kraju", objasnio je Beroš.

Pitanje javne nabave za platformu cijepi se sada je pod povećalom USKOKA. Koji to ne želi potvrditi, ali ni demantirati. No kako doznaje Dnevnik Nove TV - češlja se i niz drugih javnih nabava.

"Kao ministar mogu biti zadovoljan što institucije rade svoj posao, nije prvi slučaj da institucije ulaze u pojedina ministarstva i evaluiraju situaciju jer je potrebno i nužno jer će se pokazati da je sve što je bilo putem javne nabave bilo adekvatno i međutim iako to ne znam da li mogu komentirati, mislim da se ova istraga ne odnosi na ove slučajeve nego neke ranije", rekao je Vili Beroš.

Dok USKOK češlja dokumentaciju, zapinje i u operativi. Puno zamjerki Berošu od liječnika obiteljske medicine. Posljednja u nizu je slanje previše pacijenata na hitnu.

Pročitajte i ovo Luka Čičin Šain, virusni imunolog Luka Čičin-Šain za Dnevnik Nove TV Koliko je učinkovito i mogu li cijepljeni prenijeti virus? Ugledni znanstvenik odgovara na pitanja o cjepivu koja muče građane

Pročitajte i ovo Ozren Polašek, član Znanstvenog savjeta Vlade RH BRITANSKI SOJ PREVLADAVA Član Znanstvenog savjeta otkrio koliko dugo smo sigurni nakon cijepljenja: "U medicini se rijetko kad barata sa 100 posto"

"Malo je reći da nas je naljutio, prvenstveno nas je jako uvrijedio, ali je to pokazatelj vrlo opasnog nerazumijevanja sustava zdravstvenog čijem je na čelu", objasnio je Leonardo Bressan iz KOHOM-a.

No, sve se glasnije postavlja pitanje hoće li i koliko još Beroš na tom čelu i ostati jer ozbiljne prigovore na njega imaju i državni tajnici te pomoćnici.

Mnogo nelogičnosti 

Puno je nelogičnosti oko trošenja novca u zdravstvu kao i samih visokih troškova, a jednu je temu načeo ministar financija Zdravko Marić na sjednici odbora za zdravstvo kada se zapitao kako je došlo do ekstremnih troškova za posebno skupe lijekove. Upravno vijeće HZZO-a odlučuje o tome koji će lijekovi doći na listu. U tom vijeću sjede i predstavnici farmaceutske industrije, kao i predstavnici dobavljača kojima je u interesu da se što više lijekova nađe na listi jer jamči dobru zaradu. Godine 2016. na lijekove je potrošeno oko 600 milijuna kuna, a samo ove godine 2,5 milijarde kuna.

Nadalje, u pojedinim KBC-ovima u zemlji napravljeni su izvidi na kojima se provjeravala dokumentacija javne nabave. Kada bi se otkrila informacija koje su tvrtke poslovale s Ministarstvom zdravstva, možda bi se odagnale i sumnje u postojanje političko-financijsko-interesne umreženosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužan dan Posljednje zbogom: Kraljevska obitelj zauvijek se oprostila od princa Philipa, pokopan je u kraljevskoj kripti dvorca Windsor

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon prozivki Milanovića Vladislav Veselica: "Plenković mi je bio prijatelj u najtežim trenucima, a moj odnos s Kovačevićem je bio isključivo profesionalan"

Trebali bi također postojati jasno komunicirani kriteriji tko odlučuje o potrebama za nabavku skupe medicinske opreme te koja oprema konkretno treba pojedinim ustanovama. Kako neslužbeno doznaje reporter Ivan Čorkalo, predmet istrage u pojedinim bolnicama su nabavka skupih CT uređaja te, konkretno, iz 2019. godine nabava automatskog biokemijskog analizatora. U svim se tim procesima javne nabave pojavljuju imena istih poduzeća te bi na ta pitanja Vili Beroš trebao dati odgovor jer on potpisuje ugovore.
 

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene