Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cilj je procijepljenost od 70 posto

Epidemiolog Bernard Kaić o cjepivu i dozama: "Sve više indicija ima da jedna doza štiti, ali kratkoročno, zato se mora primiti druga doza"

Bernard Kaić
Bernard Kaić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Bernard Kaić Galerija 1/1 >>
Epidemiolog Bernard Kaić otkriva sve o uputama za cijepljenje i kada bi Hrvatska mogla imati procijepljenost stanovništva od 70 posto.

Javnozdravstvena kampanja za cijepljenje počinje prekosutra usvajanjem plana cijepljenja na sjednici Vlade. Što sve piše u uputama za cijepljenje, tko se ne bi smio cijepiti, ali i kada će cjepiva biti dosta za sve zainteresirane, otkrio je epidemiolog Bernard Kaić.  Odgovorio je i na pitanje kada bi se u Hrvatskoj mogla očekivati procijepljenost stanovništva od 70 posto. 

"Okvirno, toliko bismo cjepiva mogli dobiti do kraja 2021 godine. Hoće li se to protegnuti do 2022. godine, to ćemo vidjeti", kazao je. 

Hrvatskoj dolazi nešto manje od 10.000 doza cjepiva, no Kaić uvjerava da se ništa loše neće dogoditi čak i ako prođe četiri ili pet tjedana dok osoba koja je primila prvu ne dobije i drugu dozu. Napominje i da će se doze cjepiva isporučivati tjedno. "Ništa se strašno neće dogoditi ako osoba drugu dozu dobije nakon četiri ili pet tjedana. Sve više indicija ima da jedna doza štiti, ali kratkoročno, zato se mora primiti druga doza. Neće se baš ništa dogoditi." 

Komentirao je i upute za cijepljenje i koliko se one razlikuju od uputa koje su izdane u Velikoj Britaniji. 

"Upute se malo razlikuju od onih uputa u Velikoj Britaniji. Nisam detaljno stigao pogledati, ali razlikuju se donekle u nuspojavama, u preporukama za trudnoću i dojenje. Kažu da je bilo vrlo malo trudnica u kliničkom istraživanju, tako da se na temelju toga ne može zaključivati o sigurnosti za trudnice." 

Objašnjava nuspojave za cjepivo namijenjeno EU tržištu. 

"Naveli su da može izazvati alergijske reakcije i spomenuta je kljenut ličnog živca. Ljudi se zbog toga ne bi trebali bojati. Alergijska reakcija tretira se antišok kompletom, a kljenut ličnog živca je prolazna, a od koronavirusa se umire. Treba to usporediti, rizik od nuspojava i rizik od smrti", kazao je. 

Evo tko se ne bi trebao cijepiti.

"Za sada se kao kontraindikacija navodi alergija na sastojak cjepiva, ali postoje razne preporuke, savjetodavne. Primjerice preporuka iz SAD-a, koja kaže da se ne bi trebala cijepiti osoba koja je imala tešku alergijsku reakciju nakon primjene nekog lijeka ili cjepiva. Svi drugi mogu. Neka alergija na hranu se uopće ne smatra niti mjerom opreza niti kontraindikacijom za cijepljenje", zaključno kaže Kaić. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene