Obavijesti Video Pretražite Navigacija
radi se na fiskalizaciji 2.0

Gospodarstvo tone, svi su u crvenom. Provjerili smo kako izgleda potrošnja u prvoj fazi relaksacije mjera

Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS-a
Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS-a Foto: DNEVNIK.hr
Ovog tjedna doznali smo da će gospodarstvo potonuti najviše od neovisnosti. Ne samo ugostiteljstvo, turizam ili zračni prijevoznici, svi su u crvenom. A kako zapravo izgleda potrošnja prvog tjedna prve faze relaksacije mjera, vidi se iz centralne sobe APIS-a koju je posjetio reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Kad se u obzir uzmu svi parametri i usporedi s prošlom godinom u istom tjednu, prihodi države od potrošnje su manji za 400 milijuna kuna. Predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić razgovarao je s reporterom Dnevnika Nove TV Mislavom Bagom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

Bilić kaže da se u odnosu na prošli tjedan vidi ohrabrujući pomak od 80-ak milijuna kuna što se tiče trgovine, ali u usporedbi s prošlom godinom, promet je manji za isti iznos.

"Ožujak i travanj su mjeseci kada potrošnja počinje rasti, prvi podaci ohrabruju", kaže Bilić te dodaje kako je u uskrsnom tjednu prošle godine izdano četiri milijuna računa, a ove godine 2,7 milijuna.

"Vidimo da je prosječni iznos računa pao, ako to usporedimo sa situacijom od prije nekoliko tjedana kad su neki građani zaista previše stihijski kupovali, a dućani imali ograničeno radno vrijeme, vidimo da se građani polako vraćaju na stare navike potrošnje", rekao je Bilić.

"Najizdašniji mjeseci za potrošnju su srpanj i kolovoz, najviše se kupuje petkom, a najveći broj izdanih računa je također bio u petak u kolovozu 2015.", rekao je Bilić i dodao kako s predstavnicima Vlade i Poreznom upravom rade na "fiskalizaciji 2.0".

"Već neko vrijeme imamo intenzivne razgovore s Poreznom upravom, ministarstvom financija i gospodarstva za nešto što zovemo paušalno fiskalizacija 2.0, a mogla bi biti gotova do kraja godine. Mogli bi znati potrošnju po kategorijama i artiklu, ali i prevare", zaključio je Bilić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene