Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško razdoblje

Terase su pune, ali ugostitelji ne mogu bez pomoći države: "Ni približno se još nismo izvukli iz problema"

Aktualno Galerija Fiskalni rezultat otvaranja terasa - 8 Fiskalni rezultat otvaranja terasa - 8 Foto: DNEVNIK.hr Fiskalni rezultat otvaranja terasa - 7 Fiskalni rezultat otvaranja terasa - 7 Foto: DNEVNIK.hr Fiskalni rezultat otvaranja terasa - 6 Fiskalni rezultat otvaranja terasa - 6 Foto: DNEVNIK.hr Fiskalni rezultat otvaranja terasa - 5 Fiskalni rezultat otvaranja terasa - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Fiskalni rezultat otvaranja terasa - 4 Galerija 1/8 >>
Otkako su terase otvorene - ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je koliko se zbog toga povećala potrošnja i tko od toga ima više koristi - država ili ugostitelji.

Terase su pune. No ugostitelji ne trljaju zadovoljno ruke. Šteta koju im je prouzročila zabrana rada, sporo se nadoknađuje.

Pročitajte i ovo Ilustracija PANDEMIJI NIJE KRAJ EU ima nova pravila o nošenju maski na letovima: Njemačka u jednom ne popušta Slika nije dostupna Objavio HZJZ Objavljene nove preporuke, tiču se svih odgojno-obrazovnih ustanova, od vrtića do fakulteta

"12. mjesec, ugostiteljski najjači mjesec, to se neće moći nadoknaditi. Sad isto samo teresa, ne unutra, čim zahladi, u slučaju kiše, onda prometa nema, ali veseli nas bilo što", navodi vlasnik kafića Tomo Ricov.

Prema podacima Porezne uprave, od 1. ožujka do danas u djelatnosti smještaja, pripreme i usluživanja hrane izdan je 3,535.331 fiskalni račun. Samo tjedan dana ranije fiskalizacija je u istom sektoru zabilježila promet od 1,799.840 računa.

Pretvoreno u kune - riječ je o 143,164.438 kuna, odnosno 90,223.124 kuna za tjedan prije. Dakle, broj računa povećao se za 96 %, a iznosa računa za 59 % u odnosu na tjedan prije.

Građani su uživanje u dugom ispijanju kave na terasama kafića jedva dočekali. "Ovo je nešto što čovjeka veseli", kazao je Ivo. "Pune su terase, puna je i naša, i sve okolo", kazala je konobarica Estera.

Daleko od zarade

Još su daleko od zarade. Na pitanje novinara o tome na koliko je posto prometa, vlasnik kafića Tomo Ricov odgovara: "Ovisi o danima, koliko su lijepi dani, ali ajmo reći između 15 i 25 %".

Dodaje da s tim ne može ni državi platiti ono osnovno što mora, no da mu se isplati jer nije na nuli.

Ništa bolje nije ni u slastičarnicama. "U prvom lockdownu smo uzeli kredit koji je sad na počeku, nismo ga još ni počeli plaćati, a sad je već drugi lockdown napravio svoju štetu. Uskoro ćemo početi plaćati, a nismo se zaista ni približno još izvukli iz problema", navodi vlasnica slastičarnice Martina Živković.

Godinu i pol će, kažu, pokušavati doći na startnu poziciju s koje bi tek tada mogli početi govoriti i profitu. Za sada, bez pomoći države i dalje ne mogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene