Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAOS na terenu

Od ponedjeljka testiranje brzim testovima i kod obiteljskih liječnika. No kako će sve izgledati i hoće li biti izvedivo?

Aktualno Galerija Testiranje na COVID - 1 Testiranje na COVID - 1 Foto: DNEVNIK.hr Testiranje na COVID - 2 Testiranje na COVID - 2 Foto: DNEVNIK.hr Testiranje na COVID - 3 Testiranje na COVID - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Testiranje na COVID - 4 Galerija 1/4 >>
U ponedjeljak bi trebalo biti moguće testiranje brzim antigenskim testovima kod obiteljskih liječnika i to na trošak HZZO-a. Trebalo bi - jer dio liječnika danas nam kaže da ne znaju ni gdje će, ni kako provesti tu odluku.

Sve je za Dnevnik provjerila reporterka Nove TV Sanja Vištica.

U slučaju da dobijete temperaturu, ili bilo koji drugi od simptoma virusa COVID-19, od sutra se možete naručiti na besplatno testiranje brzim testom kod svoga liječnika.

Dr. Mirela Marković iz, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine tumači kako pacijenti moraju znati da se to testiranje neće provoditi stihijski i da ne može nitko s ulice doći na brzo testiranje, pogotovo ako ima simptome.

Doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja zapad poručuje kako bi uputa bila - kontaktirati liječnika, dogovoriti se s njim i fizički doći u prostore ustanova u točno dogovoreno vrijeme ako imate simptome.

Liječnik procjenjuje treba li vam test i treba li vas možda slati na PCR.

Ideja, kažu, nije da se zove radi testiranja zbog COVID potvrda.

Doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja zapad kaže kako liječnici moraju biti u mogućnosti steći sliku u kakvom je epidemiološkom okruženju čovjek, kako je došlo do prirode tog zahtjeva.

Ako ste pozitivni na testu, idete u izolaciju.

"Nemaju pojma"

Kad ozdravite, dobijete potvrdu o preboljenju koja vrijedi samo u Hrvatskoj.

Tako bi to trebalo ići, no realizacija ne ide baš glatko.

Obiteljski liječnici kažu da su upute dobili tek u petak poslijepodne.
I mnogi od njih kažu da nemaju pojma kako će to sutra izvesti.

Dr. Mirela Marković iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine ne zna kako će sutra izgledati.

"Dosta ambulanti ima dvije smjene i nemamo prostorno rješenje za zbrinuti zaražene osobe", kaže Marković.

Dr. Bernard Kaić, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pojašnjava kako se radi o apsolutno epidemiološkom problemu.

"Ni jedna ambulanta ne može sama organizirati testiranje simptomatskih bolesnika na siguran način, čak ni vremenski da to bude to odvojeno kako spada, a kamoli prostorno", naglašava Kaić. 

Pa, kaže, trebaju organizacijsku pomoć.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAJTRAŽENIJI I U LJEKARNAMA Jesu li zaživjeli brzi testovi na koronavirus uz uputnicu? "Zdravstvena administracija mora jasno reći želi li da se ordinacije pretvore u testna mjesta"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA DESETAK DANA U Hrvatsku uskoro stižu kućni testovi na koronavirus, doznajte koliko će koštati

Gledatelji su nam se javili i s pitanjem - može li se ''na uputnicu'' testirati brzim testom i izvan liječničke ordinacije, primjerice na nekom od punktova domova zdravlja. Iz Ministarstva kažu: ''Na stranici HZZO-a nalazi se popis ugovornih partnera, a među njima popis ustanova koje rade PCR i/ili BAT testiranje. Dodatne informacije o pojedinoj usluzi mogu se pronaći na stranici svake pojedine zdravstvene ustanove.''

Doktorica Marković kaže - u sustavu se nalazi predložak za uputnicu na PCR, ali ne postoji i za brzo antigensko testiranje.

Na pitanje ne moželi ona izdati uputnicu u sustva, dr. Marković odgovara:

"Ne. Uputnica za brzo antigensko testiranje još nije saživjela u sustavu.

Trebate li brzi test zbog potvrde, a želite na obližnji punkt - sve ide po starom.

Morate se naručiti.

Doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja zapad dodaje:

"To testiranje je, dobro je napomenuti - definiramo kao za osobnu potrebu i ono se naplaćuje po odluci tijela 50 kuna".

A na PCR se ponegdje i dalje čeka danima. Pa ima toga da se na red dođe gotovo pred kraj izolacije. A to svi mi - skupo plaćamo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene