Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez novih slučajeva

Dok je Europa pod snažnim mjerama, oni slave Uskrs bez ikakvih ograničenja. Stanovnici jedne od najuspješnijih zemalja pohrlili na plaže

Cjepivo protiv koronavirusa
Cjepivo protiv koronavirusa Foto: DNEVNIK.hr
Dok je većina Europe pod snažnim mjerama borbe protiv epidemije koronavirusne bolesti, Australci u nedjelju slave Uskrs relativno bez ograničenja, jer država nije izvijestila ni o jednom novom lokalnom slučaju koronavirusa.

Queensland, žarište nedavna lokalnog izbijanja zaraze, imao je samo jedan slučaj zaraze u protekla tri dana. Država ima najstroža ograničenja na javna okupljanja.

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan"

U drugim drugim dijelovima zemlje Australci su pohrlili na plaže želeći iskoristiti toplo vrijeme ili se okupljaju u obiteljima u snažnom kontrastu s prošlogodišnjim uskrsnim blagdanima kad su zbog nacionalnog zatvaranja morali ostati u svojim domovima.

Dok su druge zemlje tijekom velikoga kršćanskog blagdana nametnule nova ograničenja ili ograničile usluge nastojeći suzbiti širenje trećeg vala koronavirusa, australske su crkve otvorene i mnogi vjernici prisustvovali su misama za vrijeme četverodnevna vikenda.

Kršćani su dominantna religija u Australiji i njihova zajednica obuhvaća 12 milijuna ljudi, odnosno 86 posto Australaca vjernika koji se izjašnjavaju kršćanima, prema popisu stanovništva iz 2016.

Australija je jedna od najuspješnijih zemalja u suzbijanju pandemije, s brzo uvođenim karantenama, zatvaranjima granica i brzim praćenjem kontakata što je rezultiralo ograničenjem zaraza na nešto više od 29.000 zaraženih te 909 umrlih od COVIDA-19.

Država međutim nije ispunila svoj cilj cijepljenja, propustivši da u ožujku primijeni 3,3 milijuna doza dok države i savezna vlada jedni drugima prebacuju krivnju.

Ministar zdravstva Greg Hunt rekao je u nedjelju da je zemlja na tragu da svi Australci koji se žele cijepiti prvu dozu cjepiva prime do listopada.

"Kako se povećala opskrba proizvodnjom domaćeg cjepiva, povećala se i njegova primjena", rekao je.

Tvrtka CSL počela je u ožujku u Melbourneu proizvodnju planiranih 50 milijuna doza AstraZenecina cjepiva te se očekuje da će se njime cijepiti većina Australaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene