Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MANJA UČINKOVITOST KOD MUTIRANIH SOJEVA

Stručnjaci o lošim vijestima iz AstraZenece: "Bolje je uzeti to cjepivo, nego da uopće ne budete cijepljeni"

Aktualno Galerija Cijepljenje u sportskoj dvorani u Koprivnici - 1 Cijepljenje u sportskoj dvorani u Koprivnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje u sportskoj dvorani u Koprivnici - 2 Cijepljenje u sportskoj dvorani u Koprivnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje u sportskoj dvorani u Koprivnici - 3 Cijepljenje u sportskoj dvorani u Koprivnici - 3 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje u sportskoj dvorani u Koprivnici - 4 Cijepljenje u sportskoj dvorani u Koprivnici - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Luka Čičin Šain, virusni imunolog Centra za infektološka istraživanja Braunschweig Galerija 1/5 >>
AstraZenecino cjepivo ima smanjenu učinkovitost protiv novog, južnoafričkog soja koronavirusa. Sindikat i Matica hrvatskih umirovljenika zahtijevaju ograničavanje korištenja cjepiva na mlađe dobne skupine.

Nove loše vijesti iz AstraZenece. Njezino cjepivo ima znatno smanjenu učinkovitost protiv novog, južnoafričkog soja koronavirusa. Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske u otvorenom pismu od Stožera civilne zaštite traže ograničavanje korištenja AstraZenecina cjepiva na mlađe dobne skupine. Ističu da je sličnu odluku već donio niz europskih zemalja.

''AstraZeneca ne dolazi u obzir nikako za osobe kod nas starije od 65 godina. Svaka je država odredila dobnu granicu i, napominjem, svaka ta država isto tako je naručila i dobila to cjepivo, ali oni će ga iskoristiti za mlađe, a ne za starije. Stariji će se cijepiti onim cjepivom koje je testirano i koje je sigurno'', rekla je Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika Hrvatske.

Stručnjaci ipak pozivaju da se cijepljenje ne odgađa.

''Puno je važnije imati zaštitu, a ta će zaštita sigurno biti protiv teških oblika bolesti, protiv oblika bolesti koji zahtijeva hospitalizaciju, odnosno bolničko liječenje ili oblika bolesti s najgorim, smrtnim ishodom", komentira epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Sva cjepiva, pa tako i AstraZenecino, praktički 100 posto štite od takvog ishoda zaraze.

''U nekom idealnom svijetu bilo bi najbolje kada bi se starije osobe cijepile mRNA cjepivima koja djeluju nešto efikasnije kod njih nego npr. cjepivo AstraZenece. Međutim, mi ne živimo u idealnom svijetu i u ovom trenutku imat ćemo na raspolaganju mnogo više doza AstraZenecina cjepiva nego ovih drugih. U tom slučaju bolje je uzeti cjepivo AstraZenece nego uopće ne biti cijepljeni", objašnjava Luka Čičin Šain, virusni imunolog iz Centra za infektološka istraživanja Braunschweig.

Cjepivo AstraZenece prate nove loše vijesti. Američki Financial Times tvrdi da prvi rezultati studije na dvije tisuće sudionika pokazuju znatno smanjenu učinkovitost protiv novog, južnoafričkog soja koronavirusa.

''Ako ne reagira AstraZenecino cjepivo, onda pretpostavljamo da ne reagiraju ni druga cjepiva", govori Pem Novosel.

Sva cjepiva koja su trenutačno na tržištu Europske unije daju se u dvije doze. Stručnjaci zato ističu važnost pravilnog cijepljenja.

''Ako imamo izuzetno jak imuni odgovor i onda i jaku imunost protiv virusa, onda se ona prenosi i na sojeve virusa koji su srodni, znači južnoafrički ili drugi sojevi. Stoga je savjet da se ljudi koji se cijepe obvezno cijepe s obje doze kako bi si pojačali imunost i kako bi imali šanse i protiv tih novih sojeva", objasnio je Čičin Šain.

Osim što neke studije pokazuju da su otporniji na antitijela, stručnjaci smatraju da su britanski, južnoamerički i brazilski sojevi koronavirusa zarazniji. Proizvođači cjepiva ipak optimistično tvrde da će ih u slučaju potrebe moći lako doraditi. 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene