Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problemi

Planovi se izjalovili, dan kad će se cijepiti opća populacija još nije ni u primisli: "Informacije se mijenjaju, svi još čekamo neko uvjetno odobrenje"

Aktualno Galerija Isporuka cjepiva će kasniti - 4 Isporuka cjepiva će kasniti - 4 Foto: DNEVNIK.hr Isporuka cjepiva će kasniti - 3 Isporuka cjepiva će kasniti - 3 Foto: DNEVNIK.hr Isporuka cjepiva će kasniti - 1 Isporuka cjepiva će kasniti - 1 Foto: DNEVNIK.hr Isporuka cjepiva će kasniti - 2 Isporuka cjepiva će kasniti - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Kurečić Filipović Galerija 1/5 >>
I AstraZeneca, tvrtka od koje smo naručili najviše cjepiva, objavila je da će Europskoj uniji isporučiti čak 60 posto doza manje od dogovorenoga. Njihovo cjepivo Europska zdravstvena agencija tek bi trebala odobriti, no već sada, kako kažu, postoje problemi u opskrbnom lancu.

Zbog premale količine Pfizerova cjepiva u Hrvatskoj su obustavljena nova cijepljenja, a veće količine cjepiva očekuju se tek sredinom veljače, a značajnije od 1. travnja. Odnosno, u sljedeća tri tjedna ćemo dobiti čak 35% manje doza cjepiva.

U ovom trenutku u Hrvatskoj je samo 8 tisuća doza cjepiva. ''Što se tiče cjepiva AstraZenece, tu ustvari još nemamo pouzdane informacije kada bismo mogli dobiti prvu isporuku, mi svi još čekamo neko uvjetno odobrenje za stavljanje u promet od strane europske agencije koje bi se trebalo dogoditi sljedeći tjedan. Nama se informacije mijenjaju, no vjerujemo da ćemo u ova sljedeća 42 dana bismo mmogli završiti one koji su i započeli.'' izjavila je epidemiologinja Sanja Kurečić Filipović.

Do sada je u Hrvatsku stiglo nešto više od 77 tisuća doza cjepiva. Od toga oko 73 tisuće Pfizerovog i 3600 Moderninog, 69 tisuća doza se potrošilo, odnosno 89 posto. Cijepljeno je 57 tisuća osoba. Od toga je 11 tisuća primilo dvije doze, odnosno potpuno završilo cijepljenje.

Željko iz Zagreba je strpljiv. ''Pa imaju vremena, kaj, neka čekaju. Neka uzmu broj i to je to. Kad dođe - dođe'', zaključio je Željko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INICIJALNI SPORAZUM WHO objavio: Dogovor s Pfizerom omogućit će cijepljenje u veljači u siromašnim zemljama

Pročitajte i ovo Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore OPREZNO S POPUŠTANJEM MJERA Čelnik liječničke komore o cjepivu i nagradama za medicinare: ''Ako vam kažem da se nagrada svodi na 4 do 5 kuna po satu, mislim da se odgovor nameće sam po sebi''

No nisu ni svi zdravstveni djelatnici dobili prvo cjepivo.

Ističu to i u Primorsko-goranskoj županiji. ''Tu smo uspjeli procijepiti one koji su najizloženiji i to u najvećoj mjeri. Međutim, u međuvremenu se povećao interes za cijepljenjem, pogotovo među zdravstvenim djelatnicima zbog čega je zapravo i porasla potreba'', rekao je epidemiolog Dobrica Rončević.

 


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene