Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRIVI KORAK

Angela Merkel ispričala se u Bundestagu zbog povlačenja odluke o lockdownu, oporba traži glasanje o povjerenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu se u Bundestagu još jednom ispričala zbog povlačenja odluke o uvođenju potpunog zatvaranja tijekom uskrsnih praznika, a oporba je istodobno zatražila glasovanje o povjerenju kancelarki u parlamentu.

"Cijeli postupak je unio dodatnu nesigurnost što mi je iskreno žao i zato građanke i građane molim za oprost", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel obraćajući se Bundestagu. Ona je rekla kako je greška pri donošenju mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa isključivo njezina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RASPRAVA UOČI SASTANKA Uvode povlastice za cijepljene i one koji su preboljeli koronu? "To je vraćanje temeljnih prava građana koja su ukinuta zbog pandemije" Angela Merkel POLICIJSKI SAT I LOCKDOWN Merkel zatražila izglasavanje novog zakona zbog korone, burne reakcije u parlamentu

Njemačka kancelarka je nakon hitnog sastanka s premijerima saveznih pokrajina u srijedu ujutro povukla odluku o uvođenju dodatnih pravila uoči Uskrsa.

Na sjednici savezne i pokrajinskih vlada u noći s ponedjeljka na utorak je, između ostalog, zaključeno da se Veliki četvrtak i Velika subota ove godine proglase praznicima kako bi uz Veliki petak, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak na pet dana bio zaustavljen javni život u Njemačkoj.

Cilj ove mjere bio je zaustaviti eksponencijalno širenje pandemije s čime se Njemačka trenutno suočava.

Međutim nakon brojnih pritužbi gospodarskih udruga vezanih uz kratkoročnu organizaciju neradnog dana i nejasnoća vezanih uz pravna pitanja oko novih neradnih dana, kancelarka je danas povukla ovu mjeru.

Merkel je objasnila kako je ideja o potpunom zatvaranju od 1. do 5. travnja u principu dobra kako bi se zaustavilo širenja zaraze ali da je neostvariva zbog praktičnih prepreka.

„Ovo pravilo je bilo doneseno uz najbolje namjere“, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je nakon ovog objašnjenja odgovarala na pitanje zastupnika.

Dijelovi parlamentarne oporbe su izrazili poštivanje priznavanja greške i povlačenja odluke ali je istodobno postavljeno i pitanje povjerenja kancelarki u Bundestagu.

Njemačka kancelarka očito više ne uživa jedinstvenu podršku zastupnika vlastite demokršćansko-socijaldemokratske koalicije. Zato bi bilo preporučljivo postavljanje pitanja povjerenja kako bi se ispitalo do kojeg stupnja je vlada Angele Merkel u stanju donositi odluke, rekao je predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner.

Isto su zatražile i stranke Ljevica i desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Stranka Zeleni nije zatražila pokretanje procesa iskazivanja povjerenja u parlamentu ali je zatražila jače uključivanje Bundestaga u procese donošenja odluka o mjerama u borbi protiv pandemije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene