Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KORONA ANALIZA

Milijun doza cjepiva stoji u hladnjacima, a broj hospitaliziranih raste: Objavljeno koliko smo novca do sada potrošili na liječenje, testiranja i bolovanja zbog korone

U Hrvatskoj je proteklih dana sve veći broj novih slučajeva zaraze koronavirusom. ECDC je danas objavio novu koronakartu prema kojoj je dio zemlje postao crveni. Analizu donosi reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Dio kontinentalne Hrvatske, zbog visoke incidencije u 14 dana otišao je u crveno. Riječ je o Slavoniji, Bjelovarsko bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji. "Malo je to čudno jer je prije dva tjedna na korona karti Slavonija bila u zelenom. Za očekivati je bilo da će u crveno neki dijelovi obale, no oni su ostali narančasti. Naši turistički konkurenti većinom su u crvenom – pa možda i posezona u Hrvatskoj nastavi dobrim tempom", javlja  reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Cijepljenje

Ljetos su epidemiolozi govorili da bi bilo dobro u jesen ući s oko 70 posto cijepljenih, ali kod nas cijepljenje ide puževim korakom - jednostavno Vlada više nema ni ideja, a čini se ni mehanizama kako motivirati ljude. Najbolje to objašnjava sljedeći podatak. Dakle prije dva tjedna u Hrvatskoj je 49,99 posto posto odraslog stanovništva bilo cijepljeno jednom dozom. Na današnji dan postotak je 51,22 posto. Dakle, nešto malo više od jedan posto u 14 dana. Što je uistinu malo.

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je dosta slikovit danas kada je iznosio te podatke o troškovima. Jedan od njih je da su testiranja, liječenje i bolovanja zbog COVID-19 dosegnuli troškove od 2 milijarde i 700 milijuna kuna ili više od polovice vrijednosti Pelješkog mosta.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija Hrvatska iz minute u minutu U Hrvatskoj danas gotovo 800 novozaraženih. Preminulo je 11 osoba. Ministar otkrio gdje je najveći dnevni porast

Pročitajte i ovo Robert Morić, voditelj kafića Rezime prvog dana Kava u zatvorenom: Goste se na mjere mora opominjati. Ugostitelji strahuju od zime, a epidemiologinja objasnila zašto se za šankom ne stoji

No ono što je još zanimljivo jest to da u Hrvatskoj u ovom trenutku oko milijun doza cjepiva stoji u hladnjacima, na čekanju, dakle nemaju se na koga potrošiti.

U posljednja dva tjedna broj hospitaliziranih se gotovo udvostručio. Prije točno dva tjedna u bolnicama su se liječila 244 pacijenta, danas ih je 450. Neki od liječnika kažu da ovo nije ubrzani, već očekivani rast. Ali svakako ono što je bitno za napomenuti za kraj - oko 90 posto tih ljudi nije cijepljeno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene