Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi i s neisporukom lijekova

Markotić: "Rast nije odraz blagdanskih druženja, to ćemo vidjeti idući tjedan". O strožim mjerama: "Sve opcije su na stolu"

Aktualno Galerija Alemka Markotić Alemka Markotić Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić Alemka Markotić Foto: DNEVNIK.hr +0 Jela Mratinović Mikulandra, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu KBC-a Split Galerija 1/3 >>
Broj novozaraženih u Hrvatskoj danas je opet iznad 3000, a hospitaliziranih je više od 1700.

Profesorica Alemka Markotić ističe kako rast novozaraženih još uvijek nije odraz blagdanskih druženja.

Pročitajte i ovo Alemka Markotić - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Markotić: "Do jeseni trebat ćemo neka nova cjepiva, a vidjet ćemo koliko će biti učinkovita" Slika nije dostupna "Ovo je odličan trenutak" VIDEO Hrvatsku čekaju nove mjere: "Online nastava nije pravi put, ali..."

Te ćemo brojeve vidjeti idući tjedan, a u međuvremenu razmatraju se i strože mjere.

„Sve su opcije na stolu. Ići će se u suradnji s regionalnim stožerima i dalje pratiti regionalna situacija i djelovati tamo gdje više rastu brojevi“, kaže Alemka Markotić, ravnateljica klinike Fran Mihaljević.

Dodatan razlog za zabrinutost je i sumnjičavost prema cjepivu AstraZenece i poremećaja zgrušavanja koji su se javili u rijetkim slučajevima te se stavljaju na popis nuspojava.

Markotić objašnjava kako je nešto malo veći rizik kod mladih žena koje bi eventualno mogle imati veću šansu za tromboze.

„Ta sve ostale nije nikakav povećani rizik dodatni, plus u većini zemalja gotovo nema takvih nuspojava“, kaže Markotić i dodaje da je ipak veća sigurnost da se mlade žene cijepe.

Najviše novih slučajeva danas ima Splitsko-dalmatinska županija, a situaciju u splitskom KBC-u dodatno je zakomplicirala i nestašica krvi, ali i lijekova za onkološke bolesnike, što bi kažu u bolnici, trebalo riješiti kroz nekoliko dana.

Situaciju u splitskom KBC-u u Dnevniku Nove TV komentirala je Jela Mratinović Mikulandra, sa Zavoda za transfuzijsku medicinu.

"Nažalost nije riječ o nestašici nego povećanoj potrebi za krvnim pripravcima. Danju i noću isporučujemo krv na dvije lokacije, a potrebe su se povećale zbog pandemije. Teško je naći ljude koji će darovati krv", kazala je Mratinović i rekla kako je odaziv darivatelja danas veći nego jučer.

Istaknula je kako najviše nedostaje krvnih grupi A i 0.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene