U Europi i Americi pojavile su se majmunske boginje. U Portugalu je potvrđeno pet slučajeva, a sumnja se na zarazu kod još 15 osoba.


U Americi je jedan zaraženi, a u Velikoj Britaniji sedam. Španjolske zdravstvene vlasti izdale su i upozorenje zbog mogućeg izbijanja epidemije majmunskih boginja. Ono je izdano nakon što su kod 23 muškaraca utvrđeni simptomi kompatibilni s virusnom infekcijom već otkrivenom u Velikoj Britaniji i Portugalu. Danas je otkriven i prvi slučaj u Italiji, još na dva se sumnja.

Vezani članci Svjetska zdravstvena organizacija WHO objavio ono što dugo vremena priželjkujemo: "Nismo još tu, ali kraj se nazire" Ilustracija Imaju prvi slučaj majmunskih boginja, bolest raširena u više od 90 zemalja svijeta

"Španjolsko ministarstvo zdravlja poslalo je upozorenje javnosti jer je u Madridu otkriveno 8 pacijenata. Svi slučajevi su dijagnosticirani kod muškaraca koji imaju spolni odnos s muškarcima", rekao je Enrique Perez iz Panameričke zdravstvene organizacije.

"Ovo je prilično alarmantno s gledišta javnog zdravlja i nešto što stvarno trebamo uzeti u ruke i iskontrolirati što je brže moguće. No, nema potrebe za panikom. Ovo se neće širiti i ući u opću populaciju i uzrokovati epidemiju kao što je slučaj bio s korona virusom", kaže Jimmy Whitworth iz Londonska škola higijene i tropske medicine.

Različiti načini prijenosa

Sanja Vištica o svemu je razgovarala sa dr. Zoranom Barušićem, zamjenikom ravnateljice klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević''.

"Majmunske boginje su virusna bolest koja je izuzetno zarazna. Postoje različiti puteva prijenosa. Uzročnik je primarno stacioniran na području Afrike u životinjama, majmunima i glodavcima. Na taj način je prisutan, a onda se može prenijeti i na ljude", rekao je Barušić.

Pojašnjava da se virus s čovjeka na čovjeka prenosi bliskim kontaktom, kapljičnim putem, putem tjelesnih tekućina, odnosno spolnim odnosom.

"No mogući su i drugi načini prijenosa, kontaktom sa zaraženim predmetima, kontaminiranom odjećom itd.", objašnjava liječnik.

Na pitanje kako je moguće da se virus odjednom pojavio u toliko zemalja, lječnik odgovara: "To je nešto na što će odgovor morati dati javnozdravstveni sustav, prvenstveno u zemljama u kojima se bolest pojavila, na koji način se sve to događa, iz kojih razloga, a uzimajući prije svega u obzir i populaciju koja je u ovom trenutku zahvaćena virusom u svim zemljama."

Treba biti oprezan

Vrijeme od kontakta s virusom do bolesti je 10-ak dana.

"Nakon toga, kao i svaka druga infektivna bolest, ima neke svoje opće simptome gdje vi ne možete znati o čemu se točno radi. To su povišena temperatura, opća slabost, bolovi u cijelom tijelu, spominju se čak i povećani limfni čvorovi u određenim regijama. Onda se negdje nakon dva do tri dana razvijaju određeni simptomi, prvenstveno osip temeljem kojeg se u ovo doba treba posumnjati u jednu ovakvu bolest", kaže dokor.   

Imamo li razloga za zabrinutost s obzirom da je turistička sezona već počela i prijeti li nam još jedna epidemija?

"Kao i sa COVID-om, tako treba biti oprezan i s ovom bolešću. Kakav će daljnji trend biti, teško je predvidjeti. Ono što može biti na neki način utješno, to je da za sada nemamo prevelik broj slučajeva. Svi oni za koje znamo da su se pojavili, stavljeni su u izolaciju, njihovi kontakti su kontaktirani", kazao je liječnik koji komentirao i ospice te rotavirus o kojima se u zadnje vrijeme također razgovaralo.

"U periodu smo u kojem je broj djece s rotavirusom u možda u blagom padu, iako su te oscilacije na dnevnoj razini. Što se tiče drugih bolesti, izdvojio bih hepatitis koji se čini da je sad u dobroj i povoljnoj fazi i u zadnje vrijeme nemamo bolesnika", zaključio je liječnik.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju