Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Ministar Marić o Vladinim mjerama i kontroli onih koji povećavaju cijene: "Svi se trebamo odgovorno ponašati." Odgovorio i na prijedlog Martine Dalić

Predstavljene su Vladine mjere za ublažavanje posljedica poskupljenja, vrijedne 4,8 milijardi kuna. Trajno se smanjuje PDV na hranu, a umirovljenici će dobiti jednokratnu novčanu pomoć.

Pred Vladom je niz zakonskih izmjena. O tim i drugim temama vezanim za državnu blagajnu Mislav Bago u Dnevniku Nove TV razgovarao je s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Glavno pitanje jest hoće li i kako Vlada natjerati trgovce da hrana pojeftini te ima li još prostora za smanjivanje poreza ako inflacija bude rasla cijelu godinu?

S obzirom na inflaciju prikupljeno je 500 milijuna kuna PDV-a više u prvih 45 dana ove godine nego prošle, otkrio je ministar. "Ovo je u fiskalnom i gospodarskom smislu najmanje značajan kvartal. Meni je još važniji podatak da smo oko 11 posto više, što se tiče doprinosa za mirovinsko osiguranje", dodao je.

Od 1. travnja građani su zaštićeni, ali gospodarstvo nije. Obrtnici i poduzetnici dobit će još dva ili tri računa s uvećanim cijenama plina. "Kao i do sada, izazovna su vremena i okolnosti. Ne bih radio razdiobu. Kada je bila COVID kriza mjere su najvećim dijelom bile usmjerene prema poduzetnicima. Kada gledamo ove mjere - ideja je da se građanima na neki način ublaži rast cijena", objasnio je.

Usluge će poskupjeti?

Kafići, restorani, frizerski saloni.... svi će dobivati uvećane račune, ali kako će preživjeti do 1. travnja, naveo je Bago te upitao ministra financija hoće li se to preliti na korisnike koji će plaćati skuplje usluge. "Mislim da su to neki već i učinili, što je s druge strane i legitimno jer smo tržišno gospodarstvo. Zato i jesmo izašli s ovim mjerama da ne bi došli u tu spiralu inflacije. Važno je da se svi skupa u ovim okolnostima racionalno ponašamo", naveo je.

"Znamo za građane da su zaštićeni do 1. travnja kada su u pitanju cijene energenata. Što se tiče pojedinih artikala, to je ono što gledamo poglavito ako želimo zaštititi, a želimo, one s najnižim dohocima - umirovljenike i oni čija su primanja ispod prosječne plaće", rekao je. 

Bago je upitao Marića zašto onda nije smanjen PDV na svu hranu. "Puno je veći financijski efekt. Ali mislim da je jasna poruka - svježe meso, riba, voće, povrće. Ono što se tu proizvodi, između ostalog", rekao je te dodao da misli da previše uvozimo hrane. "Na neki način zaokružujemo ciklus naše poljoprivredne proizvodnje."

Potrebna kontrola

Ministar Tomislav Ćorić rekao je da će biti javno prokazani oni koji neopravdano povećavaju cijene. "Mi smo u utorak završili Zakon o euru. Znate da u tom Zakonu je najveći dio o dualnom iskazivanju cijena. Svi skupa trebamo dati obol da ne dođe do toga", zaključio je.

Državni inspektorat bi trebao provjeravati one koji neopravdano povećavaju cijene. "Svi se trebamo racionalno i odgovorno ponašati. Za euro smo napomenuli da ćemo potaknuti udruge civilnog društva da se putem javnog natječaja angažiraju i prate tu situaciju", objasnio je.

Pročitajte i ovo Ivan Penava KRITIKA PAKETA POMOĆI Penava napao bivšega šefa Plenkovića: ''U Vladi glume frajere sada kada dolazi kraj sezone grijanja''

Pročitajte i ovo Vlada najavila paket mjera pomoći građanima Mjere pomoći I do 1200 kuna: Država dijeli jednokratnu pomoć umirovljenicima, doznajte čemu se možete nadati

Gospodarstvenicima niži PDV ništa ne znači jer je to prolazna stavka. U utorak je Martina Dalić u Dnevniku Nove TV predložila da se smanji porez na dohodak, da bi to bilo potrebno rasterećenje. "Mi smo u proteklih nekoliko godina u gotovo svakom krugu porezne reforme smanjivali porez na dohodak. Posljednjom mjerom je smanjen porez na 20 posto, odnosno 30. Puno smo do sada i napravili", objasnio je Marić.

Sada to nisu napravili jer dvije trećine obveznika poreza na dohodak "praktički uopće ne plaća porez na dohodak" i bio bi puno manji efekt, rekao je ministar.

Glavni cilj Hrvatske narodne banke je održavanje stabilnosti cijena. "Mjere su prezentirane kako bi se spriječio porast cijena. Isključivo su fiskalne mjere", dodao je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene