Prvi put nakon što je odgođen porez na nekretnine svoj je komentar o toj temi dao ministar financija Zdravko Marić.


Upitan traži li se rješenje za porezu na nekretnine ministar financija Zdravko Marić je odgovorio potvrdno.

"Traži se rješenje. No podsjećam da je Hrvatski sabor usvojio taj zakon... Bilo je puno šumova u komunikaciji, čuo sam brojne komentare, sugestije, pa i kritike i na račun Ministarstva i mene osobno. Napravit ćemo jedan javni panel i javnost te općenito sve zainteresirane, koji su bili dosta aktivni proteklih tjedana, i upoznati ih još malo pobliže. Iako je to već bio slučaj. Ponavljam, sve je prošlo dva čitanja u Hrvatskom saboru. Međutim, svi se dobro sjećamo da se u to vrijeme jako puno rasprava vodilo o PDV-u na ugostiteljstvo i nekim drugim elementima, a ova tema baš nije bila toliko u fokusu".

Na pitanje koliko će trajati odgoda ipak nije konkretno odgovorio.

"To sad u ovom trenutku ne bih komentirao. Svi smo mi porezni obveznici na ovaj ili onaj način i mislim da je potrebno napraviti još jednu rundu javnog panela, upoznavanja javnosti. Jer intencija tog poreza na nekretnine, njegova sličnost ili razlika u odnosu na onaj iz 2012. je samo u imenu. Sve ostalo je različito. Otpočetka govorim da je ovo jedan predloženi porez koji integrira 3 postojeća nameta u jedan. Dakle, iz perspektive lokalne samouprave i poreznog sustava to je pojednostavljenje. S druge strane, sigurno je da bi za lokalnu samoupravu to značilo iskorak, da se potaknu brojni gradovi i općine koji možda nisu proteklih godina ažurirali svoje evidencije o stanju nekretnina i općenito sustava komunalne naknade. A s treće strane prema novom zakonu i država je obveznik".

Nije želio komentirati postoji li i mogućnost ukidanja tog poreza. Napomenuo je kako je preko 90 posto hrvatskog nekretninskog fonda u vlasništvu hrvatskih građana.

"Ali treba uzeti u obzir i razlike među pojedinim nekretninama i građanima. To smo i učinili kroz dodavanje dva dodatna koeficijenta - što se tiče same starosti nekretnine, tj. je li ona u nekom boljem ili lošijem stanju".

Marić je prokomentirao i kritike na svoj račun od strane HGSS-a te najavio skori sastanak.

"Gospodinu Vinku Prizmiću ću, između ostalog, reći i na sastanku, a rekao sam mu i jučer, da smatram da to baš nije primjeren način na koji je nastupio. To je njegovo pravo, ali s druge strane moramo uzeti u obzir postoje i nekakva pravila i regule ponašanja. Ali dobro, svakako ćemo ih primiti. Razgovarat ćemo i o toj temi".

Priupitan hoće li se u proračunu pronaći i dodatna sredstva za vatrogasce koji su jučer samo za let kanadera potrošili najmanje 5 milijuna kuna. 

"Mi u okviru proračuna uvijek imamo sredstva. Svjedoci smo nažalost nevjerojatne godine. Uvijek postoje sredstva za takve okolnosti, pa i za iznenadne okolnosti", kazao je Marić, no nije konkretno rekao o kojem se iznosu radi.