Ministar Zdravko Marić se cijepio protiv koronavirusa - 2
Ministar Zdravko Marić se cijepio protiv koronavirusa - 2 Foto: Marin Tironi/Pixsell

Zdravko Marić slovio je za jednog od najstručnijih ministara u aktualnoj Vladi.


Zdravko Marić od 2016. godine na funkciji je ministra financija, a od 2019. i potpredsjednik hrvatske Vlade.

Prije ulaska u Vladu bio je izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala u Agrokoru, a ranijih godina radio je u Ministarstvu financija.

Njegovu ulogu u Agrokoru mnogi su propitivali. Nakon pada Agrokora i njegova vlasnika Ivice Todorića oporba je 2017. godine tražila njegov odlazak te je pokrenula postupak izglasavanja nepovjerenja. Za njegov odlazak bila je ministarska trojka iz Mosta, koji je tada bio u vladi, zbog čega su razriješeni. Izglasavanje nepovjerenja nije prošlo ni u Saboru.

 

U lipnju ove godine ljetovanje ministra Marića s obitelji u luksuznom hotelu u Malom Lošinju postalo je predmet istrage Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa nakon što su mu u hotelu nudili tri puta skuplji smještaj od plaćenog. Prošle godine sporan je bio boravak na brodu prijatelja poduzetnika.

Jedna od afera bila je i ona kada su mediji tvrdili da mu je poduzetnik Josip Stojanović Jolly dao ulaznicu za utakmicu na svjetskom nogometnom prvenstvu, no on je to demantirao.

Autor porezne reforme, zagovarao manje rashode države

Marić je autor nekoliko krugova porezne reforme, za koje je uvijek isticao da su u džepovima građana i gospodarstva ostavili milijarde kuna kroz razna porezna rasterećenja. Za vrijeme njegova mandata Hrvatska je, do pojave korone i problema koje je izazvala i u javnim financijama, smanjivala javni dug mjeren udjelom u BDP-u, smanjivala proračunski deficit i održavala niske stope inflacije, što je bilo bitno za dostizanje mastriških kriterija za ulazak u eurozonu.

Govoreći o stabilizaciji javnih financija, Marić je često isticao potrebu reforme rashodne strane proračuna, osobito u sustavu zdravstva pritisnutog velikim financijskim dubiozama.

Među novinarima Marić je čuven po svojim širokim elaboracijama. Pristupačan i ugodan za suradnju, na pitanja je odgovarao opširno, često se šaleći na svoj račun zbog svoga takvog stila.

Zdravko Marić Ministar Marić odlazi iz Vlade: Očekuje se obraćanje premijera

Oleg Butković na Pelješkom mostu Ministri Butković i Marić obišli Pelješki most i najavili otvorenje: "Sve je dobro, sve je po planu"

Preporuku o spremnosti Hrvatske za ulazak u europodručje koju su prihvatili ministri financija članica EU-a nedavno je ocijenio velikim danom za Hrvatsku.

Kroz svoj mandat državne financije je vodio kroz brojne krize, od sloma Agrokora, pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini, kaosa u energetskom sektoru...

Zdravko Marić rođen je u Slavonskom Brodu 1977. Oženjen je i ima sina i kćer.

Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu diplomirao je 2000. godine, smjer financije, a 2004. je magistrirao na istom fakultetu s temom magistarskog rada pod nazivom "Analiza priljeva kapitala u tranzicijske zemlje kroz utjecaj na investicije".

2007. završio je Executive Education Program "Public Financial Management", Harvard University, J.F. Kennedy School of Government.

Doktorirao je 2008. na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na temu "Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća".

Radio je kao asistent na Ekonomskom institutu u Zagreb, kao vanjski suradnik - predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te kao vanjski suradnik - predavač na International Graduate Business School u Zagrebu.

Godine 2006. je počeo raditi u Ministarstvu financija kao pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje, a 2008. postaje državni tajnik u Ministarstvu financija. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju