Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Varga obećao promjenu

PLUS 30, A KLIME NIGDJE Pacijenti u hrvatskim bolnicama hlade se vlastitim lepezama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uporne visoke temperature i sparina oborile su rekorde potrošnje električne energije.

Kiša koja je pala u gotovo cijeloj Hrvatskoj donijela je osvježenje. U Zagrebu je primjerice temperatura u svega sat vremena s 35 pala na 26 stupnjeva. To je još samo jedan u nizu rekorda posljednjih dana. Onaj s probijanjem potrošnje električne energije će građani itekako osjetiti na računima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera SMS Karamarko svjedočio na suđenju Vargi: ''U njemu sam vidio informatičkog freaka zaljubljenog u ono što radi'' Slika nije dostupna dok je bio ravnatelj USKOK pokrenuo istragu protiv Siniše Varge: Sumnjaju da je naručivao nepotrebne studije i namještao javne natječaje u HZZO-u

Ventilatora na policama trgovina nema, a i one s klima uređajima su opustošene. Najgore je u pojedinim bolnicama u kojima su upravo ventilatori jedini spas jer klima nema. Ministar zdravlja Siniša Varga pak najavljuje promjenu. Uporne visoke temperature i sparina oborile su rekorde potrošnje električne energije: 2793 megavata potrošeno je u proteklom danu. U Dalmaciji oboren je rekord star 25 godina!

'U ovom tjednu smo imali svakodnevno probijanje rekordne potrošnje električne energije i opterećenja sustava', rekla nam je glasnogovornica Hrvatskog operatora prijenosnog sustava Nada Kolega. Jedan je dalekovod isključen zbog požara, a na drugima u Dalmaciji probleme stvaraju grmljavinski udari, pa su tako Vis, Hvar, Mljet, Brač i Korčula nakratko bili bez struje.

Split: Zbog vrućina broj intervencija Hitne pomoći veći 20-30 posto

'Vjerojatno će se to događati u ovim posebnim ekstremnim uvjetima, samo malo strpljenja, ljudi su zaista svi na terenu', poručuje Kolega. Opterećenje je razumljivo jer je na policama trgovina ventilator nemoguće naći, a ni na odjelu klima uređaja nije bolje.

Tko god si nije mogao pomoći trpi nesnosne temperature. Dom za starije i nemoćne u Varaždinu nema dovoljno klimatizacijskih uređaja, a probleme im stvara staklena stijena. Sredstava za nove klime nema.

'Jedva čekamo nekih 22, 23 sata navečer da pootvaramo sve prozore što imamo, zatvaramo žaluzine da smanjimo tu temperaturu', kaže nam ravnateljica doma Tamara Ljubić. Nije bolje ni u pojedinim bolnicama kojima su zbog manjka sredstava klime bile na zadnjem mjestu ljestvice prioriteta. No ministar zdravlja najavljuje promjenu.

ZAGREB SABLASNO PRAZAN Gdje su se svi sakrili?

'Obzirom na to da smo mi izlaskom iz riznice osigurali dodatna sredstva za bolnice, kolokvijalno, malo se lakše diše i bolnice sada imaju više novaca na raspolaganju i bolnice su već počele ulagati u svoju infrastrukturu', kaže Varga.

Jer otkazivanje operacija i nesnosne uvjete u bolničkim krevetima može olakšati jedino financijska injekcija, ali i povremeni pljuskovi koji su konačno pali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene