Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra vijest

Odluka zbog koje 3.700 tvrtki i javnih ustanova neće više imati trošak od 18,5 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović u dogovoru s gospodarskim partnerima zaustavio je Program izobrazbe o gospodarenju otpadom zbog financijskog rasterećenja tvrtaka koji za mnoge tvrtke i javne ustanove uzrokuje trošak od 18,5 milijuna kuna.

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović zaustavio je provedbu Programa izobrazbe o gospodarenju otpadom koji su morali proći povjerenici za otpad i njihovi zamjenici u tvrtkama i javnim ustanovama s više od 50 zaposlenika zato što ta mjera neće poboljšati kvalitetu gospodarenja otpadom, a za više od 3700 tvrtaka i javnih ustanova uzrokuje trošak oko 18,5 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kasnimo s rokovima HRVATSKOJ PRIJETE GOLEME KAZNE Sve je stalo jer se jednom ministru nije svidio plan drugog Slika nije dostupna Ministar oduševljen ODRŽIVO GOSPODARENJE OTPADOM Da je ostatak Hrvatske kao otok Krk, bili bi prvi u EU

Odluka o zaustavljanju tog programa na snagu će stupiti idući tjedan, doznaje Hina u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. "Edukacija o gospodarenju otpadom mora biti sveobuhvatna te se mora provoditi na svim razinama. Ideja o pokretanju programa izobrazbe o gospodarenju otpadom je dobra. No, u ovom slučaju radi se o svojevrsnome parafiskalnom nametu budući da je obveza definirana brojem zaposlenih a ne kriterijima opterećenja okoliša otpadom", izjavio je ministar Slaven Dobrović.

Tko je Slaven Dobrović - Na čelu ministarstva zaštite okoliša otac sedmero djece

Najavio je kako edukaciju o gospodarenju otpadom to ministarstvo namjerava provesti "na sustavniji i temeljitiji način".

Ministar Dobrović objasnio je kako odluka o zaustavljanju tog programa ne znači da tvrtke i ustanove s više od 50 zaposlenika ne moraju imenovati povjerenike za otpad, kako je propisano Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, nego da su oslobođene obveze izobrazbe. Osobe koje su završile izobrazbu dobit će potvrdu ministarstva koja će i dalje vrijediti.

Poslovanje jednog dijela tvrtaka rasterećuje se za 18,5 milijuna kuna troškova

Ministarstvo je analizu učinaka i troškova tog programa provelo u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK), koja podupire tu odluku ministra Dobrovića radi smanjenja nameta za gospodarske subjekte. "Smatramo, na što smo već i upozoravali, a slažemo se s ministrom Dobrovićem, kako je potrebno na drugačiji način definirati kriterije obveznika obrazovanja o postupanju s otpadom. Sigurno je da je obrazovanje gospodarskih subjekata o gospodarenju otpadom potrebno i Hrvatska gospodarska komora pružit će svu potrebnu stručnu pomoć u prilagodbi i racionalnoj provedbi odredaba iz zakonodavnog okvira svojim članicama", rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš, ističući da HGK stoji na raspolaganju ministarstvu u komunikaciji s gospodarskim subjektima i definiranju novog programa izobrazbe.

Program izobrazbe o gospodarenju otpadom Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo je sredinom prošle godine, u mandatu ministra Mihaela Zmajlovića. Program se počeo provoditi u jesen prošle godine. Tvrtke i javne ustanove koje su zakonski dužne imenovati povjerenika za otpad i njegova zamjenika morale su ishoditi i potvrdu ministarstva o obavljenoj izobrazbi o gospodarenju otpadom koja se izdavala na pet godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene