Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POREMEĆAJI NA TRŽIŠTU

Lanac opskrbe u svijetu u velikim problemima: Zbog koronakrize kasni isporuka robe, a rastu i cijene, ima li tome kraja?

Aktualno Galerija Poskupljenje i kašnjenje robe Poskupljenje i kašnjenje robe Foto: DNEVNIK.hr Denis Vukorepa Denis Vukorepa Foto: DNEVNIK.hr Blanka Vorkapić Blanka Vorkapić Foto: DNEVNIK.hr +0 Eric Superina Galerija 1/4 >>
Poremećaj na svjetskom tržištu zbog koronakrize osjeti se i u Hrvatskoj. Kasni isporuka informatičke i elektroničke opreme te automobila. Poskupio je građevinski materijal i hrana, a brodski prijevoz sve je skuplji i teret često kasni zbog strogih epidemioloških mjera u lukama Dalekog Istoka.

Jedan 320 metara dug kontejnerski brod kasnio je u riječku luku gotovo cijeli dan zbog prosvjeda talijanskih lučkih radnika protiv korona mjera. Već gotovo dvije godine roba s Dalekog istoka i američkog kontinenta zbog strogih epidemioloških mjera u lukama kasni u Europu.

"Činjenica je da će roba kasniti i da su sad logističari na velikim mukama pod navodnicima, oni moraju sve organizirati i zadovoljiti svoje krajnje kupce", rekao je Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka.

Uz kašnjenje problem je i poskupljenje morskog prijevoza.

Jakov Karmelić, predsjednik Udruge pomorskih agenata Hrvatske kaže: "Osnovna zakonitost na brodskom vozarinskom tržištu je da su vozarine više u periodima kad je potražnja za prijevozom viša nego što je ponuda brodskih kontejnerskih kapaciteta."

Pročitajte i ovo Gorivo još skuplje - 5 novi udarac na novčanike Šok na benzinskim pumpama: Dramatično poskupjelo gorivo u Hrvatskoj

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udar na džepove građana Doznajte zašto su cijene nekih namirnica drastično poskupjele i koliki postotak budžeta mjesečno izdvajamo za hranu

Gospođa Blanka iz Rijeke čekala je pet mjeseci duže da osjeti miris novoga automobila.

"Uplatila sam 28. siječnja, a isporuka je trebala biti 31. ožujka. Međutim, zbog ove pandemije, je sve stalo, a problematika je zapravo bila oko čipa tako da je automobil došao u osmom mjesecu, točnije 8. kolovoza", rekla je Blanka Vorkapić iz Rijeke.

Zbog problema s uvozom, cijena metala na europskom tržištu znatno se povećala.

"Cijene čelika danas rastu ravno jedno godinu dana, a taj porast, možemo reći, u prosjeku je 100 posto", kazao je Eric Superina, član Uprave tvrtke za trgovinu i obradu metala.

Cijena čelika utječe na cijenu kuća i stanova

Vlasnik agencije za nekretnine, Branko Papeš je izjavio: "U zadnjih godinu dana rast cijena materijala, povećanje cijena radne snage, inflacija, pa i ovo zadnje povećanje cijena energenata uzrokovalo je rast cijena nekretnina od 10, 20 čak i više posto."

Cijena energenata, zastoj u opskrbi, stroge epidemiološke mjere u nekim državama - sve to utječe na rast cijena i kašnjenje roba s drugih tržišta u Europu. Kada će doći do smirivanja, u posljednje vrijeme ne usuđuju se prognozirati ni stručnjaci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene