Brodogradilište Uljanik traži zavarivače, ali kako ih nema na tržištu brodogradilište će ih samo školovati. Tko uspješno završi školovanje mogao bi imati plaću i do 12 tisuća kuna.


Branislav Dešanović radi kao zavarivač u pulskom brodogradilištu punih 30 godina. I taj ga posao, kaže, ispunjava. Sad radi na gradnji najvećeg jaružara na svijetu i na to je ponosan. 

U Uljaniku je na obje lokacije, u Puli i Rijeci, trenutačno zaposleno petstotinjak zavarivača. Traži se i nova radna snaga. "Uvijek te pikove u proizvodnji popunjavamo s kooperacijom tako da u svakom slučaju zavarivača još treba", kaže Denis Jambrošić, rukovoditelj službe obrazovanja i razvoja ljudskih resursa Uljanik grupe.

Radnike nije lako pronaći. Traže se mjesecima, a poslodavci su primorani čak i uvoziti radnu snagu. Zavarivači u Hrvatskoj zarađuju između pet i 12 tisuća kuna.

I zato, ne bi li ovu struku približili posebno mladima otvoren je europski program osposobljavanja. "To je prvo zanimanje gdje možete dobiti odmah posao. Taj je posao dobro plaćen u odnosu na ostala zanimanja i ako ste kvalitetni ne možete ga izgubiti", kaže Željko Habek, voditelj projekta Uljanik učilište. 

A osim u Hrvatskoj, zavarivača kronično nedostaje i u cijeloj Europi. "Prema zadnjim službenim podacima kojima raspolažemo postoji potreba za tisućama zavarivača u Europi. Dobri zavarivači odlaze u mirovinu i zato želimo biti uključeni u novi sustav njihovog osposobljavanja", kaže Heliana Gaspar Bibas iz Europske zavarivačke federacije. 

Ljude će pokušati privući modernom edukacijom i novim alatima, no Jorge Huete Cesol iz Španjolske udruge za zavarivanje, kaže da to neće biti lako  jer ljudi misle da je riječ o prljavom poslu, međutim s današnjom tehnologijom i te su se stvari promijenile.

Dobit će i on-line platformu sa svom literaturom i zanimljivo pisan kurikulum. Nova je to i primamljiva prilika za sve nazaposlene. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr