Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eutanazija; da ili ne?

Ima li čovjek pravo sam odlučivati o svojem životu/smrti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potvrđena je zatvorska kazna od dvije godine ocu iz Siska koji je iz samilosti ubio teško bolesnu kćer. Djevojka je tri godine bila u vegetativnoj komi, trpjela nesnosne bolove, a otac je, kaže, nije mogao gledati kako pati.

Upravo je ta priča ponovno otvorila pitanje eutanazije. Dok neki smatraju kako se takozvano ubojstvo iz samilosti treba razmotriti, drugi odlučno tvrde - nitko nikome nema pravo oduzeti život.

Od Marine su liječnici dignuli ruke. Karcinom debelog crijeva proširio se na maternicu, jajnike i došao do kostiju. Sada je u terminalnoj fazi. S 36 godina. I 35 kilograma. Pomaže joj Nevenka Grgić, volonterka Hrvatske udruge Prijatelji hospicija, koja 10 godina volontira s teško oboljelima. I strogo je protiv eutanazije.

'Bolesnici kod kojih sam ja do sada dolazila svi žele umrijeti prirodnom smrću. Nitko nije izrazio želju da bi se eutanazirao. Svi žele svoj kraja doživjeti dostojanstveno. Bolje rečeno, čovjek želi umrijeti dostojanstveno', kaže Nevenka Grgić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu

No, što kad je osoba godinama u vegetativnoj komi i trpi nesnosne bolove? Poput slučaja u Sisku kada je otac iz samilosti ubio vlastitu kćer. Zakon je jasan - eutanazija je zabranjena. I po zakonu - kazna za ubojstvo je od 5 do 20 godina. Ali, slučaj iz Siska otvara drugu priču.

Ubojici i silovatelju odobrena eutanazija

'Ovdje je očito djelo počinjeno nakon takvih teških psihičkih muka gdje jednostavno taj čovjek nije imao apsolutno nikakvih drugih izlaza, gdje je on počinio nešto ne iz negativnog motiva, ne iz kriminalnog motiva, nego da prekrati muke svojoj kćerki,' tumači odvjetnik Veljko Miljević.

S jedne strane, motivi ovog oca, kaže Miljević, bili su možda pozitivni, ali po zakonu to je zabranjeno, jer takvo što može se učiniti samo na izričit i ozbiljan zahtjev.

Iako je u nekim europskim zemljama eutanazija dozvoljena hrvatski liječnici dvojbe nemaju.

'Eutanazija se kao takva protivi ljudskoj savjesti i protivi se izrekom Hipokratovoj zakletvi koja se bazira na antičkoj kršćanskoj tradiciji. I unatoč svim tim izazovima, ta zakletva se i dalje polaže i naši liječnici polažu zakletvu i obvezuje ih na određeno ponašanje', smatra Jasenka Markeljević iz KB Sestara Milosrdinca.

I Europski Parlament, poručuje, prije dvije godine donio je i rezoluciju koja zabranjuje eutanaziju u bilo kojoj fazi života.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene