HDZ-ov zastupnik Goran Marić najavio je u srijedu da će Klub HDZ-a zatražiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo okolnosti privatizacije Croatia osiguranja (CO), u kojoj je državna revizija pronašla niz nepravilnosti


"Nesporno je da su mnoge prodaje državnih tvrtki iza sebe ostavile sumnju u pogodovanje kupcima na štetu države, ali ni za jednu državna revizija do prije nekoliko dana nije nedvojbeno utvrdila da je provedena protivno zakonu", rekao je Marić u Saboru, nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba HDZ-a.

Vezani članci HDZ zastava HDZ oštro uzvratio Milanoviću: "Štetočina s Pantovčaka je izdajica" Kolege pomađu Maksimilijanu Šimraku - 1 FOTO Ovako se priprema za sjednicu: Pogledajte kako su kolege pritekli u pomoć mladom HDZ-ovcu

 Neshvatljivim je ocijenio što je Vlada odluku o prodaji dijela udjela u CO donijela samostalno, iako Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja propisuje da takvu odluku, na prijedlog Vlade, može donijeti jedino Sabor.

"Vlada upravlja po osjećaju i djeluje snagom dosjetke", ustvrdio je Marić, a obrazloženja iz Vlade da nije morala poštovati zakon iz 1992., iako je još uvijek na snazi, nazvao je "pučkoškolskom isprikom".

DUUDI: Privatizacija Croatia osiguranja provedena je u skladu sa Zakonom

Upitao je može li opstati protuzakoniti ugovor te pozvao DORH da odgovori na to pitanje. "Budući da kupac uvjerava da je preplatio tržišnu cijenu, njemu treba vratiti uplaćeni iznos, a on neka vrati državi ono što je protuzakonito stekao", pozvao je Marić.

"905 milijuna i što sada? Hoćemo li se praviti da se ništa nije dogodilo", upitao je Lesar te ocijenio da bi Sabor od Vlade trebao zatražiti da cijeli pravni posao oko privatizacije CO vrati na početak.

Neovisni Damir Kajin kazao je, pak, kako se "nada da ovo nije i neće biti INA ove vlade", a uvjeren je da je CO morao u privatizaciju, jer je, kaže, zbog lošeg upravljanja gubilo tržište u zemljama u okruženju.

Srđan Gjurković (HNS) oporbu je pozvao da "ne diže tenzije". Podsjetio je da je izvješće Državnog ureda za reviziju u saborskoj proceduri i da će se o njemu raspravljati i odlučivati.

"Državna revizija odlično i stručno radi svoj posao, no to ne znači da u ovom slučaju nije pogriješila", kazao je Gjurković, tumačeći da je privatizacija CO provedena u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom iz 2010., koji Agenciji za upravljanje državnom imovinom, odnosno DUUDI-u i Vladi daje mogućnost da odluku o privatizaciji donesu samostalno.

Naglasio je i da je za privatizaciju CO-a k-onzultant dao jamstvo te da će se iz tog jamstva, ako se pokaže da je konzultant pogriješio, moći obeštetiti država.

"Ako dižemo tenzije, potencijalnim ulagačima šaljemo poruku da je Hrvatska nesigurna za ulaganja. Sve institucije odradit će svoj posao, a vjerujem da je posao oko CO-a odrađen u skladu sa zakonom", poručio je Gjurković.

Državni ured za reviziju u petak je u izvješću o reviziji prodaje dionica Croatia osiguranja (CO) dao mišljenje da odluku o privatizaciji tog društva Vlada nije mogla donijeti samostalno, već ju je morao potvrditi Sabor, a smatraju i da je cijena plaćena za usluge savjetnika za privatizaciju od oko 27 milijuna kuna mogla biti značajno manja. Adris je kupio lani 39,6 posto dionica CO-a, a nakon prodaje vlasničkog paketa društvo je dokapitalizirao sa 110 milijuna eura, nakon čega je postala vlasnikom 60 posto dionica CO-a.

Ministarstvo financija i Državni ured za upravljanje državnom imovinom u utorak su reagirali na izvješće Državnog ureda za reviziju ističući kako je privatizacija Croatia osiguranja provedena temeljem važećih propisa i u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju