Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA

Plenković: ''Milanović lupeta, on i njegovi oporbeni jataci su očajni, ne znaju kako reći ne''

Premijer Andrej Plenković prozvao je predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) Zorana Milanovića i oporbu očajnima zbog njihovih stavova oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Komentirao je i rast BDP-a, a za kritike oko povećanja plaća kazao je da su demagogija.

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu BDP-a za treći kvartal, a bila je to još jedna prilika za hvalu premijeru Andreju Plenkoviću, koji je dan ranije nekako propustio sam prinijeti pozornosti javnosti vijesti oko rasta svoje, kao i plaće ministara, zastupnika, predsjednika Republike i Ustavnog suda. 

Prije nego je kritike na rast plaća nazvao demagogijom komentirao je podjele koje u zemlji izaziva Vladina odluka o obuki ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj te najnoviju procjenu Državnog zavoda za statistiku (DZS) prema kojoj je u trećem kvartalu BDP rastao za 5,2 posto, iako usporeno u odnosu na prošlo tromjesečje.

''U novu godinu ulazimo snažni i sigurni u sebe''

''Rast BDP-a je na tragu naših procjena kao Vlade. Ovakav rast je zasigurno ohrabrenje funkcioniranju hrvatskog gospodarstva'', istaknuo je Plenković u izjavi za medije nakon što je svečano otvorio 27. Forum hrvatskih manjina u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Plenkovića baš i ne brine što je rast BDP-a ipak manji od onoga iz prošlog kvartala: ''Mislim da je sjajno da smo na drugom mjestu u usporedbi s drugih 22 europske zemlje koje su dosad objavile podatke o rastu BDP-a, samo je Cipar s 5,4 posto ispred nas. U kontekstu skorog članstva u šengenskom prostoru, može se reći da u novu godinu ulazimo snažni i sigurni u sebe da možemo prebroditi krize''.

Andrej Plenković Andrej Plenković (Foto: DNEVNIK.hr)

Osvrnuo i na pitanje obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj koja izaziva podjele u zemlji: ''Stvari su jasne da ne mogu biti jasnije. Još jednom ću ponoviti jer vidim da je ovaj orkestrirani napor koji je učinjen od jučerašnje sjednice Vlade do danas da se smatra da je stvaran problem s ustavnim temeljem prijedloga - to je laž i neistina''.

''Europska unija (EU) je glasala da se osnuje misija pomoći, i Hrvatska je glasala za to, nije se dogovorila neka vježba, nego misija s političkim smislom i ciljem da se zemlji koja je u brutalnom ratu sustavno pomaže od strane EU, čija je članica Hrvatska već devet i pol godina za one uspavane, to je broj jedan. Broj dva, isti temelj za iste misije nekoliko puta u mandatima Vlada, bilo je 45 takvih odluka u Saboru, to je politički očaj predsjednika i njegov oporbenih jataka u Saboru koji nemaju snage da se izjasne, nemaju hrabrosti reći hoće li pomoći žrtvama agresije - ne znaju kako reći ne, uhvatili su se pravnih smicalica koje ne postoje'', poručio je premijer.

''Pitali smo Milanovića, on nama ne odgovara, nego daje neko priopćenje''

''Imamo veliki politički problem, ogroman. Meni su ti razlozi teško razumljivi, ne mogu naći opravdanje za ovakve izjave oporbenih stranaka", kazao je premijer.

Pravi bi problem bio da smo Saboru odlučili uzeti glas, dodao je te se opet osvrnuo na predsjednika Republike Zorana Milanovića i oporbu: ''Oni moraju objasniti svoje pozicije. Pitali smo predsjednika, kao i svaki put do sada. On nama ne odgovara, nego daje neko priopćenje''.

''Mi vodimo državničku politiku, konzistentnu vanjsku politiku, i ne ostavljamo prostor kalkulantima koji u konačnici sebi rade štetu'', kazao je premijer.

''Ovo je objektivno mali dio mozaika, od veljače moramo sve gledati. Mi smo na pravoj strani povijesti, morala, hrvatskih interesa... Ovo je vojna misija o pomoći, a ne o vojnoj vježbi. Stvari su sasvim jasne, stav Vlade je ispravan i koristan za Hrvatsku, ostalo je politiziranje'', poručio je Plenković.

Milanovića je prozvao da iznosi nebuloze i uvrede: ''Između ovoga što on lupeta i što mi radimo, velika je razlika i svaki je dan sve veća''. 

''Ako bude 101 glas, bit će, ako ne bude - neće biti, ali znamo zbog koga je'', poručio je te dodao: ''To će biti blam za one koji su protiv''.

Pročitajte i ovo Radnici DIP-a i ekipa Dnevnika Nove TV Rubrika Poziv Radnici usred Dnevnika Nove TV saznali da neće dobiti plaće koje čekaju godinama: Osam milijuna kuna ide državi i bankama

Na jučerašnjoj sjednici Vlade iako je komentirao opet mnogo toga, Plenković ni riječi nije rekao o tome da će njemu, predsjedniku Republike, ministrima, zastupnicima, ustavnim sucima i svim ostalim dužnosnicima uskoro izdašno rasti plaće.

Sabor, doduše, prvo mora usvojiti izmjene zakona koje je Vlada poslala na drugu stranu Markova trga, a koje su izazvale niz kritika još tijekom javnog savjetovanja.

Plenković progovorio o većim plaćama 

Zastupnicima bi uskoro plaća mogla biti podebljana za oko 1000 kuna, Plenković i ministri bi mogli imati plaću veću za 1500 kuna, Milanović za oko 1800 kuna dok će predsjedniku Ustavnog suda plaća od travnja biti veća čak za oko 3000 kuna.

Danas se Plenković osvrnuo i na tu problematiku ponukan novinarskim pitanjima te kritike nazvao demagogijom.

''To je već dugo na dnevnom redu. Nitko se to ne usudi mijenjati, najgore bi bilo povećati plaće dužnosnicima dok ste na vlasti. Ova Vlada je digla za više od 30 posto plaće službenicima pa imate situacije da su po pojedinim ministarstvima plaće službenika veće od onih dužnosnika. To nije dobro, niti je normalno'', kazao je.

Novinari su ga pitali li možda barem njegova plaća trebala ostati ista, a na je to Plenković odvratio: ''Raspravljali smo o tome i ja sam rekao da je dosta s tom demagogijom, ovakvo usklađivanje može ići i prema dužnosnicima i točka. Hoćemo li mi biti sada predmet kritika, ok, ali to je tako''.

Upitan hoće li se i kada mijenjati izborna pravila, poručio je da će se to dogoditi kad dođe vrijeme: ''Kad mi procijenimo''.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Moram li mijenjati ugovor o radu zbog uvođenja eura, što će biti s deviznim računima, a što sa zalihama povratne ambalaže nakon 1. siječnja?

Neki građani imaju jedva nešto veću plaću od povišice pojedinih dužnosnika, a mnogima je jednu već pojela inflacija. I dok oni jedva spajaju kraj s krajem, Plenković koristi svaku priliku da bi ponavljao kako im je Vlada toliko toga omogućila. Podaci su, međutim, neumoljivi. U godinu dana plaće su realno pale za pet posto, pokazali su nedavno upravo podaci DZS-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene