Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO ZA DNEVNIK NOVE TV

Tomašević komentirao slučaj uhićenih Hrvata u Zambiji. Otkrio rastu li cijene komunalija i kopira li Bandića: "Ja ne fejkam"

Aktualno Galerija Sabina Tandara Knezović i Tomislav Tomašević Sabina Tandara Knezović i Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: Ranko Suvar/Cropix Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: Ranko Suvar/Cropix Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: Ranko Suvar/Cropix +2 Tomislav Tomašević Galerija 1/7 >>
Prekinut je štrajk radnika zagrebačke Čistoće. S radnicima je u četvrtak na posao krenuo i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Zašto je to učinio, objasnio je u Dnevniku Nove TV. S njim je razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

Postignut je dogovor radnika i Uprave Holdinga da se njihovih pet zahtjeva ispuni odmah, a preostalih šest postupno.

Gradonačelnik Tomašević pred novinare je stao u žutom radnom odijelu i poručio da ide s djelatnicima Čistoće na teren skupljati otpad kao pomoćni radnik, kako bi bolje razumio njihov posao.

Svjestan je, kaže, da će ga svi sada uspoređivati s Milanom Bandićem, ali da on nije kao prethodnik. Tomašević se zavlačio iza kontejnera i skupljao smeće s poda. Uniformu je nosio nekoliko sati pa je išao na sjednicu Gradske skupštine.

"Ja nisam Milan Bandić, koji je znao obući uniformu da bi učio radnike kako se radi. Ja sam ovdje da ja naučim", poručio je Tomašević. 

Na pitanje misli li da je s time uvjerio ljude kako on nije Milan Bandić, navodi kako smatra da "definitivno nije taj Milan Bandić". "Ja se ne bojim zasukati rukave, ja ne fejkam", dodao je.  

"Ako će se dogoditi, a neće, da će meni ljudi nositi radi izmjena prostornih planova torbe love u ured i ako ću živjeti u penthausu, a ne kao sad - u stanu od 40 kvadrata, onda takve usporedbe mogu razumjeti. Ali to se neće dogoditi", rekao je Tomašević.

Povećanje cijena komunalija

Na pitanje otkud novac za povećanje plaća radnicima Čistoće, Tomašević kaže kako je pet zahtjeva odmah prihvaćeno. O ostalih šest zahtjeva će pregovarati.

"Ne može se to preko noći, mi moramo izračunati što to znači za cijene komunalnih usluga. Moramo naći balans između cijene komunalne usluge za građane i plaća za radnike", objasnio je. 

O tome postoji li mogućnost da će se povećati cijena komunalija, navodi kako ta mogućnost - postoji.

"O tome ćemo kad dođe vrijeme. Postoji ta mogućnost kao što postoji i povećanje cijene vode", naveo je i dodao kako će povećanjem cijena krenuti u obnovu vodoopskrbne mreže.

"Nemoguće je da imamo svaki tjedan tri magistralna cjevovoda koja puknu. Nijedan grad u Hrvatskoj nema takvu situaciju", dodao je.

"Što se tiče cijena drugih komunalnih usluga, godinu dana ih nismo povećavali", rekao je Tomašević i dodao da će povećanje ovisi o pregovorima.

"Ovdje se ne radi samo o Čistoći, ovdje se radi o tome kako sve ima lančanu reakciju na cijeli Holding. Sa sindikatima razgovaramo o materijalnim pravima u cijelom Holdingu. O tome ćemo razgovarati u sljedećih mjesec dana, ako treba i duže", rekao je Tomašević.

Upravljanje Gradom

Na pitanje je li tako teško upravljati Gradom, uzvratio je pitanjem: "Koja je politička opcija u Hrvatskoj, ikada, u prvoj godini mandata dala 700 otkaza da spasi Zagrebački holding, koji je bio na rubu propasti?"

Navodi da je u Holdingu nekoliko stotina novozaposlenih. "Prioriteti su operativni radnici. U Čistoći ih i dalje ima premalo", rekao je.

"U medijima se pojavilo da ovaj potpis koji sam stavio danas za ispunjenje zahtjeva nema pravnu težinu. Upravo takvi navodi unose nemir među radnike i dolijevaju ulje na vatru posljednjih dana", rekao je.

"Moj potpis - ja sam u isto vrijeme Skupština Zagrebačkog holdinga. Neka se radnici ne brinu, moj potpis je obvezujući", kazao je komentirajući navode oporbe da njegov potpis nije vrijedan.

"Nema drugih načina za povećanje prihoda, nego povećanje cijena", dodao je.

Potpisana koalicija s SDP-om

"Što se tiče koalicije, potpisan je novi sporazum s SDP-om, vjerujem da će suradnja biti dobra i na parlamentarnoj razini nakon parlamentarnih izbora", rekao je Tomašević.

S SDP-om će razgovarati o povećanju cijena, navodi, kao što su razgovarali i o povećanju cijena vode.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević uskočio u radno odijelo Tomašević je apsolutni hit na Twitteru: "Milan bi ovo sam pokupio dok šeće Rudija"

O obnovi nakon potresa navodi da to nije u njegovoj nadležnosti. Na pitanje o tome bi li koalirao s HDZ-om, navodi da - ne bi.

Na pitanje o dobrim odnosima s premijerom Andrejem Plenkovićem, navodi kako je to suradnja kakva bi trebala biti između svakoga gradonačelnika i predsjednika Vlade. 

"O stvarima u kojima moramo surađivati moramo naći zajednički jezik", dodao je Tomašević. "Naša je odgovornost da radimo ono što je dobro za građane", objasnio je te dodao kako se u mnogim temama ne slažu i postoje tenzije.

O uhićenom vijećniku u Zambiji

U Zambiji je, uz ostale Hrvate, uhićen vijećnik iz stranke Možemo!. Tomašević kaže kako uhićenog poznaje osobno.

"On je jedan od 500 vijećnika u mjesnoj samoupravi, no poznajem ga osobno. Nisam bio s njim u kontaktu neko vrijeme, nisam htio komentirati tu temu da ne bih politizirao i na neki način ugrozio njegov položaj, ali i položaj ostalih sedmero koji su bili u pritvoru", rekao je Tomašević.

"Moje je mišljenje da su, prema svemu što je dosad dostupno, imali humane i plemenite razloge za posvojenje", rekao je Tomašević.

Pročitajte i ovo Gomilanje smeća u centru Zagreba zbog štrajka radnika Čistoće - 13 Ružne slike VELIKA FOTOGALERIJA Zagreb zatrpan smećem: Pogledajte kako glavni grad izgleda 4. dan štrajka

"Zasad nema ništa što bi dokazalo da su napravili nešto krivo. Sudske institucije i država trebaju to razjasniti i ako se dokaže da su napravili nešto krivo, onda će biti i sankcija u tom smislu", zaključio je Tomašević te dodao kako je u ovoj situaciji pokazano kako je posvojeno 130 djece iz Zambije i da smo "imali mjesecima državne institucije koje su davale kontradiktorne izjave i da sustav nije posložen". 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene