Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od Europske unije

Konačno stižu DOBRE VIJESTI za nezaposlene mlade ljude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Europske Unije stižu dobre vijesti za sve nezaposlene mlade ljude.

Hrvatska bi za njihovo zapošljavanje trebala dobiti oko 40 milijuna eura od Europske unije. Novac je to iz projekta Garancija mladih, a cilj je riješiti sve veći problem nezaposlenosti mladih u cijeloj Uniji. Čelnike država članica očekuje susret u Parizu gdje će pokušati dogovoriti konkretne mjere za realizaciju programa u siječnju iduće godine. Među 5 i pol milijuna nezaposlenih mladih u Europskoj uniji je i Paula Skurić, studentica talijanskog i francuskog jezika.

Pročitajte i ovo Nezadovoljni uvjetima rada (Foto: Getty Images) Brojke pokazuju sve Nesigurno, nesigurnije: Drastičan rast zapošljavanja na određeno u Hrvatskoj Trend kretanja poslova pokazuje zabrinjavajuće rezultate (Foto: Getty Images) Perspektiva zapošljavanja Loše nam se piše: Veliko europsko istraživanje o promjenama tržišta rada koje se osjete i u Hrvatskoj

'Sad pišem samo diplomski i tražim posao', kaže Paula. Iza nje je i radno iskustvo u Italiji, jednoj od zemalja koja se bori s vrlo visokom nezaposlenošću mladih. 'Ponudili su mi da dva mjeseca ostanem asistirati profesorima na fakultetu. Nisam bila plaćena, nego mi se to refundiralo kroz stipendiju', rekla je Paula.

>> Zapošljavanje mladih: Evo kako su nekima pomogli poticaji HZZ-a!

A Hrvatska je pri samom vrhu nezaposlenosti mladih sa stopom od 52,8 %. Prije nje su samo Španjolska i Grčka. Na ovu temu u Parizu se u ponedjeljak i utorak sastaju šefovi država članica Europske unije. Na konferenciji sudjeluju premijer Zoran Milanović i ministar Mirando Mrsić.

'Razgovarat ćemo o našim mjerama garancije za mlade gdje ćemo razmijeniti svoja iskustva i dogovoriti se za slijedeće projektno razdoblje', rekao je Mrsić. A Garancija za mlade program je kojim se predviđa da se svakoj mladoj osobi do 25 godina osigura kvalitetna ponuda posla, nastavak školovanja ili stažiranja - u roku od 4 mjeseca po odlasku iz škole ili gubitka posla.

Europska unija iz budžeta će za zapošljavanje mladih izdvojiti početnih šest milijardi eura. I mladi u Hrvatskoj očekuju svoj dio kolača, a pošto smo na nezavidnom trećem mjestu trebali bi izvući značajna sredstva. 'U ovom trenutku se rade izračuni. Mi možemo dobiti za svaku godinu oko 35 - 40 milijuna eura', rekao je Mrsić.

'Nastavit će se sa sufinanciranjem prvog zapošljavanja mladih, osmislit će se različiti javni radovi kroz koje se mlade može uključiti. Isto tako osigurat će se novci za uključivanje mladih u razne oblike usavršavanja ili dodatnog obrazovanja', kaže Petra Pekica iz Mreže mladih Hrvatske.

U Finskoj je na temelju sličnog programa više od 80 posto mladih dobilo posao, staž ili nastavak obrazovanja u roku od tri mjeseca. 'Smatram osobno da ćemo mi imati dobar uspjeh u garanciji za mlade. S druge strane doći će do oporavka privrede i ekonomije tako da će mladi moći što brže i što lakše ulaziti u tržište rada', rekao je Mrsić.

A dok god ne dođe do oporavka, mladi se snalaze na sve načine i ne gube nadu.

'Vidjet ćemo, pišem diplomski, zasad dajem lekcije iz jezika. Nadam se da će kad tad upriličiti neka prilika da nađem posao kao profesor talijanskog ili francuskog jezika', kaže Paula.

Konkretni potezi očekuju se od 1. siječnja 2014. godine kada se kreće s programom Garancije mladih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene