Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ivica mandić

Vojni analitičar u Dnevniku Nove TV otkrio ima li istine iza zastrašujućih poruka ruskog ministra Lavrova: "Uvijek kada imaju velikih vojnih problema..."

U Moskvi je završio sastanak glavnog tajnika UN-a, Antonia Gutereša i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Iako je Gutereš došao s molbom da se zaustavi rat, Putin ga je samo saslušao i ništa nije obećao. Gost Dnevnika Nove TV bio je vojni analitičar Ivica Mandić.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je kako postoji značajan rizik od širenja oružanog sukoba izvan Ukrajine. 

Gost Dnevnika Nove TV, vojni analitičar Ivica Mandić, osvrnuo se na Lavrovljeve tvrdnje da bi moglo doći do Trećeg svjetskog rata. 

"S obzirom na to da te tvrdnje nije izrekao po prvi put, nisu opasne. Nitko normalan neće povesti nuklearni rat jer neće biti pobjednika. Nisam siguran ni da bi bilo preživjelih. Uvijek kada imaju velikih vojnih problema, posežu za takvim tvrdnjama", rekao je Mandić te je istaknuo kako se radi o "čistom političkom blefu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ruska invazija Što je zapravo svjetski rat? Stručnjak objašnjava kako se proglašava ono od čega svi strahujemo

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "ISKRIVLJUJU POVIJEST" Veleposlanstvo Poljske u RH oštro o Putinovoj politici: "Državna ideologija počinje uznemirujuće podsjećati na nacizam"

Mandić se osvrnuo i na navode da NATO cijelo vrijeme naoružava i podržava Ukrajinu te da tako sudjeluje u sukobu. 

"Četrdeset država je danas bilo u Ramsteinu i četrdeset država svijeta pomaže Ukrajini jer je njihov sustav vrijednosti takav. S takvom reakcijom svijeta, Rusija nije ni računala niti je znala prosuditi. Naprosto, kada imate takvu reakciju svijeta onda ćete reći da je to NATO koji s tim nema baš nikakve veze", kazao je Mandić u Dnevniku Nove TV.

Za to vrijeme u sukob je uvučena i separatistička regija na istoku Moldavije - Pridnjestrovlje. Ondje već dva dana odjekuju eksplozije te se postavlja pitanje zašto je ona toliko važna Rusima.

"U principu im i nije toliko važna. Važno je povećati probleme u odnosu na sadašnje. Riječ je o zamrznutom sukobu iz 90-ih godina prošlog stoljeća kada su se formirale nove države. Taj jedan dio su Rusi zauzeli kao mirovne snage", napomenuo je Mandić.

Osvrnuo se Mandić i na činjenicu da je od početka ruske invazije na Ukrajinu prošlo više od 60 dana.

"Ruska Federacija u Ukrajini ima 75 taktičkih bojnih skupina i njihova borbena moć pomalo dolazi kraju. Nije nam poznato koliko brzo će ukrajinske Oružane snage integrirati u svoj sustav američke haubice, bespilotne letjelice, nove tenkove, itd. Ne znamo točno kada će oni to moći, to nije tako lako, ali su na dobrom putu u svakom slučaju", zaključio je vojni analitičar Ivica Mandić gostujući u Dnevniku Nove TV.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene