Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivice Mandića

Vojni analitičar o padu letjelice: "Rusija ima motiv provjeriti reakciju zračne obrane čitavog NATO saveza"

Vojni analitičar Ivica Mandić komentirao je pad bespilotne letjelice u Zagrebu. Rekao je da mu je "izvan pameti pomisliti da bi to radila Ukrajina" i dodao da smatra da je dron poslala Rusija.

Vojni analitičar Ivica Mandić rekao je da, sudeći po dosadašnjim informacijama, moguće da je cilj bespilotne letjelice bila provjera nadzora i zaštite zračnog prostora.

"Nije prvi put da se takve operacije događaju niti će biti zadnji put. Izvan pameti mi je pomisliti da bi to radila Ukrajina zbog pomoći koju joj je Zapad pružio. Onaj tko bi imao motiv provjeriti reakciju zračne obrane čitavog NATO saveza je Ruska Federacija", rekao je Mandić u razgovoru s reporterom Hrvojem Krešićem u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Vlado Kovačević Očevid se nastavlja Brigadir Kovačević: "Ovako nešto još nisam doživio. Glavni događaj bi se trebao dogoditi u subotu''

Mandić je također rekao da nema razloga za dizanje panike, ali da je potrebno iz ovog incidenta naučiti neke lekcije.

"Nisu tu u pitanju samo tehničke priče i tehnička zaštita. To je jedna priča. Druga priča je posve strukturna, a tiče se toga da za nova vremena trebamo donijeti i novi Zakon o obrani", rekao je.

"Kada biste počeli čitati Zakon o obrani, pa i proučavati razne ovlasti, vidjeli biste da su oružane snage ustrojene za mir, a ne za rat. Da teroristi u zrakoplov stave prljavu bombu s namjerom da se zabiju u maksimirski stadion, danas nitko u državi, pa ni predsjednik, nema pravo zapovjediti obaranje tog zrakoplova", pojasnio je Mandić.

O reakcijama Mađarske i NATO-a

Osvrnuo se i na činjenicu da je dron letio iznad mađarskog zračnog prostora koja je, kao i Hrvatska, članica NATO saveza.

"Nije mi posve jasno zašto Mađarska nakon tolikog leta nije digla zrakoplove. Oni sad kažu da jesu, ali u tom slučaju postoji tehnički problem u modernosti zrakoplova koje imaju. Moderni zrakoplov s radarom bi bez ikakvih problema morao moći vidjeti nešto toliko veliko", istaknuo je Mandić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preletio 700 kilometara? Ruska agencija: ''Dva ukrajinska drona su za probu lansirana na Krim, jedan je skrenuo s puta...'' Ukrajina: ''To je lažnjak!''

Radi se, naime, o letjelici dugoj 15 metara i teškoj šest tona.

"Jasno nam je rečeno da je NATO pratio tu letjelicu i iz tog izvora ćemo vjerojatno dobiti i obavijesti odakle je stvarno lansirana. Međutim, bilo koja članica NATO-a nije ekskulpirana odgovornosti za vlastitu zračnu obranu", rekao je.

"Najveći doprinos NATO-a je vlastita sposobnost obrane u elementarnim situacijama. Sad imamo velik problem u debalansu postojećih sposobnosti i onih koji se traže. Nije riječ samo o Hrvatskoj i Mađarskoj, nego je riječ o svima", zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene