Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IVICA MANDIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV

Vojni analitičar o Hrvatu zarobljenom u Mariupolju i tijeku rata: "Mislim da njegov život nije ugrožen. Rusija nema više vojnika"

Ruska televizija RT objavila je intervju s hrvatskim državljaninom koji je zarobljen u Mariupolju. Sve je potvrdilo Ministarstvo vanjskih poslova, Hrvat se pridružio redovima ukrajinske vojske kako bi dobio državljanstvo te zemlje.

Vojni analitičar Ivica Mandić rekao je za Dnevnik Nove TV kako misli da život zarobljenog Hrvata nije ugrožen. "U formalno-pravnom statusu on je pripadnik ukrajinske vojske redovnog sastava profesionalne postrojbe. To znači da se radi o marinskoj brigadi. Vjerojatno u tom djelu mu je spašena glava, dosad. Mislim da njegov život nije ugrožen u tom smislu i da će diplomatska akcija uroditi plodom, da će doći zdrav i živ u domovinu." 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Ivica Mandić, vojni analitičar Radikalna opcija Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV o eskalaciji nasilja na Bliskom istoku: "Jedna mogućnost je vrlo opasna''

Hrvatska je protjerala ruske diplomate iz Zagreba pa se sada postavlja pitanje je li to bila pogreška i hoće li to odmoći u ovom slučaju. "Moguće je, ali mislim da nije uputno povezivati jedan i drugi slučaj. Mi smo naprosto solidarni s ostalim članicama NATO-a i saveznicima u EU. Protjerivanje je imalo drugi uzrok i poruku. Veleposlanstva rade, rade i naša, tako rade i ruska u Zagrebu. Mislim da će ta diplomatska aktivnost koja se može dogoditi i preko treće, četvrte strane uroditi plodom", objasnio je.

Ovakvih je slučajeva bilo i s britanskim dobrovoljcima i Velika Britanija se uključivala u te slučajeve, a posljednji je bio i uspješan.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić - 4 Ivica Mandić u Dnevniku Nove TV Zašto Rusi ne napadaju čeličanu u Mariupolju i kako će se rat dalje razvijati? "Putin je ostao usamljen"

Pročitajte i ovo Ivica Mandić ivica mandić Vojni analitičar u Dnevniku Nove TV otkrio ima li istine iza zastrašujućih poruka ruskog ministra Lavrova: "Uvijek kada imaju velikih vojnih problema..."

Ruska ofenziva na istoku Ukrajine je zapela. Ukrajinci napreduju kod Harkiva. "Ruske oružane snage nemaju više vojnika. Ono što bi mogli uporabiti, uporabljeno je. 135.000 vojnika imate na obuci, ali oni su tek dva mjeseca, naprosto su neuporabljivi za rat. Druga strana medalje - ukrajinske oružane snage su u zadnje vrijeme izuzetno dobro naoružane i počele su koristiti zapadno oružje. Sjevernom dijelu okupacije ruskim oružanim snagama prijeti potpuno uništenje. Oni će morati poboći još sjevernije. Ono što je još važnije - Ukrajinci su koncentrirali velike snage kod Harkiva, a to podrazumijeva da je stabilnost na bojišnici potpuna."

Rusi će 9. svibnja obilježiti Dan pobjede. "U principu se bojim da smo mi svi skupa dobivali sliku koja nema baš veze sa stvarnosti. Ta slika se hoće i dalje poslati u svijet, da je Rusija moćna i važna. Ali suštinski meritum - ruska vojska je već 20 i kusur godina zapostavljena. Došlo je do promocije poslušnih, a ne sposobnih i inteligentnih. Ruska Federacija nikad poslije Drugog svjetskog rata nije izvela tako složenu operaciju kao Hrvatske oružane snage Oluju. Nikad i nigdje", rekao je Mandić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene