Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSVRNUO SE I NA MILANOVIĆA

Otkrivena točna brojka izdanih COVID potvrda: "Prilagodba na potvrde trebala bi biti rutina"

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Sjednica Vlade Sjednica Vlade Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr +0 Vili Beroš Galerija 1/5 >>
Vlada je za još 30 dana produžila ograničenje prodajne cijene naftnih derivata. Po limitiranoj cijeni prodavat će se Eurosuper 95 i eurodizel, dok ostala goriva neće biti limitirana. Premijer Andrej Plenković izjavio je u uvodnom govoru sjednice Vlade da se od ponedjeljka uvode COVID potvrde za ulazak u javne ustanove i državne institucije i ponovno istaknuo važnost cijepljenja.

Premijer Plenković osvrnuo se u uvodnom govoru na epidemiološku situaciju.  "Danas imamo visoki broj zaraženih i preminulih. To govori koliko je intenzivan ovaj četvrti val. Od 66 preminulih, 50 nije bilo cijepljeno, dvoje samo s jednom dozom, a 14 s obje dozePosebno je alarmantan podatak da nitko od osam najmlađih od 66 preminulih, u dobi od 48 do 59 godina, nije bio cijepljen", izjavio je premijer. 

Podsjetio je da su cijepljenje, test i COVID potvrda besplatni te da bi prilagodba na te potvrde, koje su već uvedene u sustav zdravstva i socijale, trebala biti rutina. Istaknuo je da je više od dva milijuna građana dosad izvadilo COVID potvrde te da smo nadomak dva milijuna cijepljenih. "To će se dogoditi sutra ili najkasnije preksutra", dodao je premijer. "Ako COVID potvrde može izvaditi dva milijuna ljudi, mogu i ostali", kazao je Plenković u uvodnom govoru.

"U ovom valu vidimo nuspojavu, a to je veći broj ljudi koji se cijepe", kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na sudjelovanje na savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista. "Konstatirali smo stanje trenutnih pokazatelja i stojimo pri procjeni da će nam rast BDP-a biti na razini od devet posto. Uvjeren sam da će biti još dobrih vijesti u narednim danima oko gospodarskog napretka Hrvatske", kazao je Plenković. 

O Milanoviću

Osvrnuo se i na sjednice Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Istaknuo je ulaganja u vojsku i privrženost Vlade jačanju HV-a i obrambenih sposobnosti. "Ponosni smo na ono što smo napravili, ulagat ćemo još, ali za razliku od drugih, konkretno mislim na predsjednika Republike, mi vodimo računa o svim resorima i svim segmentima funkcioniranja države", rekao je Plenković.

Ministar Beroš također je govorio o epidemiološkoj situaciji.

"Proteklih dana bilježimo zabrinjavajuće brojeve. Jučer je zabilježeno čak 7315 novih slučajeva zaraze, što je najviše od početka epidemije. U utorak smo imali najveći broj hospitalizacija i, nažalost, do danas najveći broj preminulih u jednom danu u četvrtom valu", rekao je Beroš. Naveo je kako je u posljednja 24 sata u bolnice zaprimljeno 260 pacijenata, te da od ukupnog broja hospitaliziranih u navedenom razdoblju gotovo 70 posto nije cijepljeno niti jednom dozom.

"70,8 posto osoba stavljenih na respirator nije bilo cijepljeno", rekao je. Najavio je i kako će onkološki pacijenti uskoro moći ići kod privatnika koji imaju ugovor s HZJZ-om. 

"U bolnicama se dodatno smanjuje hladni pogon", kazao je Beroš. Napomenuo je kako je zbog povećanog interesa za cijepljenje otvoren niz novih punktova, a da je cijepljeno 58,67 posto odraslog stanovništva. "Važno je da se građani što prije upute po treću dozu. Ona je osobito značajna u sredinama gdje je raširen delta soj i gdje je veći broj oboljelih", napomenuo je. 

Imamo nepotrebno visoke brojeve zaraženih. "Jučer je utrošena 27.621 doza, a 16.747 odnosi se na prvu dozu. Vidimo skok u broju cijepljenih", rekao je ministar. 

Čakovec, Split i Zagreb zabilježili su delta plus soj virusa, otkrio je ministar. 

Od 1.6 do 4.11. ove godine izdano je 2,6 milijuna COVID potvrda.

O cijenama goriva

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, na dnevnom redu sjednice bila je i izmjena Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Prema odluci Vlade ograničenje cijena goriva za još mjesec dana vrijedit će samo za eurosuper 95 i eurodizel, dok će se za benzine s više oktana i sva premium goriva cijene moći formirati slobodno.

"I dalje nastavljamo voditi brigu o našim građanima", poručio je premijer. 

"Limitirana cijena od 11,10 i 11 kuna vrijedi samo za Eurosuper 95 i eurodizel. Za benzin s više oktana i za premium goriva nema limita. Ali svaka benzinska crpka mora imati benzin po cijeni od 11,10 i 11 kuna po litri. Mora to omogućiti, ako nemaju eurosuper 95 dužne su primijeniti maloprodajnu cijenu od 11,10 ili 11 kuna na drugi benzin", pojasnio je odluku državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene