Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NADLEŽNE SLUŽBE ISTRAŽUJU SLUČAJ

Premijer Plenković pokazao fotografiju ostataka bombe: "Potrebno je otkloniti konfuziju - letjelica je bila naoružana"

Vlada je održala još jedan koalicijski sastanak nakon što je i službeno USKOK pokrenuo istragu protiv ministra rada Josipa Aladrovića. No, nije ministar bio jedina tema...

Danas se održao kolacijski sastanak u Banskim dvorima. Premijer Andrej Plenković će nakon koalicijskog sastanka izaći pred novinare i komentirati o kojim su temama raspravljali, o posjetu francuskom nosaču aviona, ali i izjavama glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga o letjelici koja je pala u Zagrebu.

Podsjetimo, Stoltenberg je naveo da dron nije imao naoružanje te da je ostao bez goriva i zato se srušio na našem području. Također, USKOK je danas pokrenuo istragu protiv ministra Aladrovića zbog nezakonitog zapošljavanja. Njemu je Vlada prošloga tjedna skinula imunitet i omogućila vođenje kaznenog postupka. Tereti ga se za pogodovanje prilikom zapošljavanja dvije osobe 2018. i 2019. godine dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Pad letjelice i izjava tajnika NATO-a

Premijer Plenković pričao je o posjetu francuskom nosaču aviona. "Dnevno polijeću zrakoplovi i nalaze se iznad neba u Rumunjskoj i Bugarskoj", dodao je.

"Razgovarali smo sa zapovjednikom. Tu je sedam brodova, uz francuske - američki i grčki. Cilj njihovog boravka ovdje je da sudjeluju u operaciji NATO-a koja se zove "Plemeniti štit" u kojoj se štite članice NATO-a koje graniče s Ukrajinom. Za koju minutu će i iznad Zagreba preletjeli Rafalei zajedno s MIG-ovima. Njihov prelet je poruka i solidarnosti i sigurnosti. Riječ je o dogovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, odmah u petak nakon što je u Zagrebu pala ova bespilotna letjelica. Dogovorili smo da će sutra u Zagreb stići i dva zrakoplova F-16 SAD-a koji će boraviti koji dan i dati potporu sigurnosti Hrvatske."

Od ostalih tema izdvojio je sastanak koalicije. "Treba otkloniti konfuziju u javnosti. Letjelica koja je pala u četvrtak je bila naoružana. To znamo sada. Nadležne službe rade na tome i radit će i dalje." Predstoji utvrditi zašto je i kako letjelica došla do Zagreba.

"Prema informacijama vojske nikakvu obavijest nismo dobili prije nego je letjelica ušla u naš zračni prostor. Ono što se nastoji sada utvrditi je kako je i zašto uopće ta letjelica došla u Zagreb. To tek treba utvrditi istraga. Povrh toga, još jednom ću konstatirati, da u ovako ogromnom, ozbiljnom incidentu i jasnoj prijetnji za sigurnost, nitko nije poginuo i nitko nije čak ni ranjen. Je li bila pogreška, sabotaža, određena namjera", upitao se premijer.

"Ne znam zašto je tajnik NATO-a odgovarao na pitanja ako nije imao posljednje informacije. Mi smo veleposlaniku našem sve rekli i Stoltenbergovom uredu je sve rečeno. Vjerujem da će se sve ispeglati", dodao je.

"Što se tiče jačanja sposobnosti Hrvatske vojske, protuzračne obrane, mi ćemo ulagati još više u Hrvatsku vojsku. To nije iznimka, to će biti pravilo nakon 24. veljače."

Cijene energenata

Dodatno će Vlada smanjiti cijena goriva - dizela i benzina, rekao je. "Što se tiče cijene energenata mi ćemo raspraviti sada o ukidanju posebne naknadi za okoliš, mi ćemo s tim izmjenama koje će postati važeće za otprilike dva tjedna dodatno smanjiti cijenu goriva i dizela i benzina."

Kratko o Aladroviću

Odgovorio je i na pitanje ostaje li Aladrović ministar. "Za sada da. Što se tiče kaznenog postupka, ovo je rješenje o istrazi. Da bismo došli do faze da je sud potvrdio optužnicu treba provesti još puno radnji. Nitko nije spominjao da je tren pokretanja istrage nama osobito bitan. Da nismo htjeli da se istraga pokrene, ne bismo skinuli imunitet."

Pročitajte i ovo Francuski avioni - 1 Premijer najavio pomoć Francuza Premijer obišao francuski nosač aviona u Jadranu, održane i zajedničke vježbe letenja u Dalmaciji i Istri

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Let nad Hrvatskom Plenković nakon obilaska nosača aviona: ''Poslat će poruku sigurnosti, prijateljstva, partnerstva''

Na pitanje zna li da su u priči ponovno bivši ministar Darko Horvat, rekao je: "Ne znam, nisam čitao. Imao sam puno drugih stvari, ono što je u ovom slučaju, ali to sam već rekao. Ta jedna praksa puštanja informacija u javnost je nešto što je politički neprihvatljivo i sramotno. Puno poštovanje neovisnosti Uskoka i policije i sudstva, vidjet ćemo sutra hoće li biti sutra u medijima nekih poruka. Dok se ne otkrije kako je Bezuk došao ovdje, atentat na predsjednika Vlade je vjerojatno došao napraviti. To je za mene važnije, saznati tko mu je tako isprao mozak. A ne ovakva kaznena djela. Kad će biti progres u tom slučaju, onda neka im cure podaci. Dakle, ima i drugih kaznenih djela koja nisu razotkrivena".

Nije mu se ni svidjelo pitanje misli li da su ministri u njegovoj Vladi ucjenjivi, to je izjavio Nino Raspudić iz Mosta. "Zašto je Raspudić bitan? To su njihove igrice.. Kakvo je to pitanje? U vezi čega ucjenjivi?"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene