Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprost do ožujka

Vlada otpisala režije na potresom pogođenim područjima. Otkrili što je potrebno da se razmotri popuštanje mjera

Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer Andrej Plenković Galerija 1/2 >>
Vlada je na sjednici usvojila zaključak kako će se otpisati režijski troškovi za struju, plin i RTV pristojbu stanovnicima potresom pogođenih područja.

Premijer Andrej Plenković na početku je sjednice kazao kako se danas donosi niz konkretnih odluka koje bi trebale olakšati život stanovnicima Banije

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Iz minute u minutu "Jamčim da debatni klub gubitnika neće doći do 76 ruku. Nema šanse": HDZ i DP postigli dogovor ili se neki prerano hvale? Potres na Tajvanu Iznad 6,0 prema Richteru Nema mira: Niz snažnih potresa i podrhtavanja pogodilo Tajvan

Osobito je izdvojio zaključak koji se odnosi na otpis potraživanja za energiju krajnjim kupcima iz kategorije kućanstva. "Tu mislimo i na režijske troškove, i za struju i plin", pojasnio je Plenković.

Osvrnuo se i na epidemiološku situaciju i kazao da imamo "ohrabrujući trend".

"Broj hospitaliziranih je prepolovljen u odnosu na vrhunac koji je bio prije mjesec dana. To su dobri pokazatelji, mjere i odgovorno ponašanje doveli su do toga da smo preokrenuli trendove i sada s njima moramo uspjeti. To smo uspjeli bez policijskog sata i strogog lockdowna. Ako nastavimo s ovakvim trendom, to nam da je nadu da ćemo moći razmatrati postepeno popuštanje mjera. Jedan od prvih signala je početak školskog polugodišta. Dio školaraca se vratio, a nadamo se da će uskoro i ostatak", rekao je premijer. 

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izvijestio je o situaciji na Banovini.

"Proslijeđeno je 2500 zahtjeva za privremeni smještaj osoba koje su izgubile domove. Od toga je 770 prioritetnih zahtjeva. Dosad je postavljeno 507 kontejnera i kućica, njih 130 u proteklih 3 dana. Na elektroenergetsku mrežu spojeno je više od 650 privremenih smještajnih objekata, uključujući i one iz privatnih donacija. Izrazito je bitno da su sve naše sastavnice djelovale još intenzivnije pogotovo kad je riječ o dostavi grijalica i toplih obroka", rekao je Medved. 

Sveukupno su pri Centru za potresno inženjerstvo zaprimljene 46.902 prijave štete, a pregledano je 21.628 objekata. Crvenu naljepnicu (neuporabljivo) ima 2639 objekata, žutu (privremeno neuporabljivo) ima 4422 objekta i zelenu 12.609 objekata. 

Evidentirano je 2045 osoba koje su nakon potresa privremeno boravište prijavile van Sisačko-moslavačke županije. Provedene su 892 usluge psihosocijalne pomoći.

Vlada je usvojila otpis potraživanja za energiju krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima.

"HEP se zadužuje da na područjima potresom pogođenih potresom kućanstvima otpišu sva potraživanja i naknade za energiju za razdoblje siječanj, veljača i ožujak", kazao je ministar Tomislav Ćorić.  

Usvojen je i prijedlog odluke o osiguranju interventnih sredstava za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama na području Sisačko-moslavačke županije kao i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za poduzimanje izvanredne mjere pomoći za ublažavanje posljedica šteta od potresa nastalih na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije – nabava stočne hrane za hranidbu stoke.

Vlada je izglasala i obustavu naplate RTV pretplate za kućanstva stradala u potresu čiji su objekti pretrpjeli štetu i/ili za one za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenom području

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju s epidemijom koronavirusa.  Ponovio je kako je danas započelo docjepljivanje protiv koronavirusa. 

"Situacija u Europi poziva na oprez i pridržavanje mjera", kazao je Beroš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene