Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon poskupljenja

Vlada najavila isplatu naknade umirovljenicima, dodatno pojašnjeno kako će novac stići na račun

Aktualno Galerija Umirovljenici Umirovljenici Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenica Umirovljenica Foto: DNEVNIK.hr +0 Jednokratna naknada za umirovljenike Galerija 1/3 >>
Vlada počinje s krpanjem kućnih proračuna umirovljenika zbog rasta cijena energenata. Podijelit će im novac. Dnevnik Nove TV doznaje kako do njega.

Za sve, od hrane do energenata - cijene divljaju. Država slamku spasa nudi u okviru paketa mjera, a jednokratna pomoć stiže i u ruke umirovljenika.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći" Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

Ljubica iz Zadra misli kako je to samo bacanje prašine u oči. "To je samo kratkotrajno jer ne živim ja samo jedan mjesec, živiš u godini dana 12 mjeseci", objašnjava u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Jurišić.

"Za umirovljenike jednokratna pomoć - to je sve ništa za skupoću koja nam slijedi", smatra njezina sugrađanka Boška.

U Vladi su uvjereni da umirovljenicima najavljenim dodatkom krpaju budžet i za to su izdvojili 470 milijuna kuna.

"Dakle, energetski dodatak za 721.000 umirovljenika s mirovinom do 4000 kuna", priopćio je u srijedu premijer Andrej Plenković.

Iznos dodatka varira

Dodatak će varirati s obzirom na visinu mirovine. Umirovljenici koji imaju mirovinu do 1500 kuna dobit će jednokratnu naknadu od 1200 kuna. Oni s mirovinom od 1500 do dvije tisuće kuna dobit će 900 kuna.

Za umirovljenike koji imaju mirovinu od 2000 do 3000 kuna predviđeno je 600 kuna dodatka, dok će 400 kuna dobiti oni čija mirovina iznosi od 3000 do 4000 kuna.

Umirovljenici Jednokratna naknada za umirovljenike (Foto: DNEVNIK.hr)

"Zadnji put kad su bile mjere od 600 kuna, jer mi je mirovina 600 kuna, uplatili su direktno na tekući račun", rekla je Milica iz Zadra.

Miro pak smatra da "može ići na cesiju i da Elektra smanji račune kategoriji stanovništva koje utvrdi Vlada. Ne znam sad je li to socijalna služba, ali svi primaju plaću za to i neka izvole raditi".

Vaučeri nisu umjereni za umirovljenike

Vaučeri za socijalno ugrožene kupce energenata nisu, kažu iz Vlade, usmjereni na umirovljenike, osim ako ne spadaju u socijalno ugrožene skupine.

Energetski dodatak, poručuje resorni ministar, kopija je COVID dodatka iz prošle godine.

"Provedba će biti vrlo slična, preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, neće biti potrebne prijave osim za one koji imaju inozemne mirovine da bi se utvrdio iznos tih mirovina", rekao je u srijedu ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Oni prethodno trebaju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za ožujak. Isplate će, kaže, krenuti krajem travnja ili početkom svibnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene