Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIZ VAŽNIH ODLUKA

Vlada smanjila trošarinu na jednu vrstu goriva: Pogledajte kad stupa na snagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niže trošarine na najprodavanije naftne derivate - bezolovni benzin i dizel, primjenjivat će se do kraja ove godine, a od početka prosinca bit će snižena i trošarina na loživo ulje, i to za 26 lipa po litri, odlučila je Vlada, koja je izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Trošarina na bezolovni motorni benzin u prosincu će iznositi 3060 kuna, a na dizel 2660 kuna za 1000 litara, dok će na loživo ulje iznositi 157 kuna za 1000 litara, a Vlada zbog primjene izmijenjene uredbe i sniženih trošarina očekuje smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u iznosu od 104,2 milijuna kuna.

Vlada je od ožujka ove godine već osam puta mijenjala Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju s ograničenim razdobljem važenja. Ministar financija Marko Primorac na sjednici Vlade kazao je da se snižene visine trošarine, propisane trenutačno važećom Uredbom, prestaju primjenjivati 30. studenoga ove godine.

''S druge strane, s obzirom na to da i dalje egzistiraju okolnosti koje utječu na povećanje cijene energenata, Vlada predlaže zadržavanje snižene visine trošarine za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje do 31. prosinca 2022. godine'', rekao je ministar.

Te su trošarine snižene za 800 kuna na 1000 litara za bezolovni motorni benzin i za 400 kuna na 1000 litara za dizelsko gorivo.

U odnosu na prethodne uredbe, danas donesenom Uredbom snižava se i trošarina na loživo ulje, i to s trenutačnog iznosa od 423 kune za 1000 litara na 157 kuna za 1000 litara, što predstavlja sniženje od 26 lipa po litri loživog ulja, kazao je Primorac.

''Time su visine trošarina na bezolovni motorni benzin, dizelsko gorivo i loživo ulje i nadalje usklađene s minimalnim visinama trošarina propisanim relevantnim europskim direktivama'', istaknuo je te dodao da će se visine trošarine utvrđene danas usvojenom uredbom primjenjivati od 30. studenoga do kraja ove godine.

Novi model izračuna plaća: Dobre vijesti za političare

Kako bi se do kraja godine mogle provesti potrebne analize koeficijenata i plaća te izraditi novi model plaća državnih dužnosnika i službenika, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene nekoliko zakonskih prijedloga.

Na drugu stranu Markova trga uputila je izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika te Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka.

Izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika propisuje se jedinstvena osnovica za izračun plaća državnih dužnosnika u visini osnovice za izračun plaća državnih službenika.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić ustvrdio je da će to donijeti kvalitetnu analizu svih koeficijenata, mogućnost usporedbe podataka i objektivnu valorizaciju sustava plaća.

Međutim, premijeru, predsjedniku, ministrima, zastupnicima, ustavnim sucima i svim ostalim dužnosnicima, plaće će nakon što Sabor usvoji izmjene itekako porasti, a što je izazvalo niz kritika tijekom javnog savjetovanja.

Zastupnicima bi tako, izračunao je ranije 24sata, plaća mogla biti podebljana za oko 1000 kuna, Plenković i ministri bi mogli imati plaću veću za 1500 kuna, a Milanović za oko 1800 kuna.

Pročitajte i ovo Državna uprava: Ilustracija - 2 VREMENA SE MIJENJAJU Nitko više ne želi u državnu službu: "Sada imate natječaj za 10 ljudi i neće se javiti četiri čovjeka"

Predloženo je i propisivanje statusa državnog dužnosnika za zastupnika Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP), da glavni ravnatelj policije nema status državnog dužnosnika jer je njegov status reguliran posebnim propisima, a propisuje se i novi koeficijent za izračun plaće glavnog državnog revizora, naveo je Salapić.

Zbog jedinstvene osnovice za izračun plaća zaposlenih u državnoj i javnoj službi, izmjenama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisuju se novi, manji, koeficijenti za utvrđivanje najvišeg iznosa plaća lokalnih dužnosnika, a uređuje se i pravo na naknadu za rad lokalnih dužnosnika i njihovih zamjenika koji dužnost obnašaju bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno volonterski.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOBRO PREGOVARANJE Sindikati pregovaraju, ali i njima raste novčanik: Dobit će suci i policajci, ali veću plaću imat će i Milanović, Plenković, Jandroković...

Izmjenama Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka smanjuje se koeficijent za izračun plaće ravnatelja i zamjenika ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka te će se množenjem službeničke osnovice i novog koeficijenta postići najbliži bruto iznos njihove sadašnje plaće, objasnio je državni tajnik.

Preciznije određivanje obveze prijave podataka o putnicima u zračnom prometu

Obvezu prenošenja podataka o putnicima u zračnom prometu nadležnoj jedinici za informacije ubuduće će, uz prijevoznike na komercijalnim letovima, imati i oni na privatnima, a neće postojati za letove državnih te zrakoplova koji se koriste u vojne, policijske ili carinske svrhe.

Predložila je to Vlada u izmjenama Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela (EU).

Taj je zakon stupio na snagu 2018. godine, a kako bi se poboljšala njegova primjena jasnije se propisuje područje njegove primjene, odnosno on se neće primjenjivati na letove zračnih prijevoznika kojima je polazište i odredište u Hrvatskoj, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izmjenama zakona proširuje se krug zračnih prijevoznika na koje se primjenjuje obaveza prenošenja podataka o putnicima u zračnom prometu nadležnoj jedinici za informacije o putnicima, te će ona postojati ne samo na komercijalnim već i privatnim letovima, a isključuju se određene kategorije letova, poput onih koji obavljaju državni zrakoplovi i drugi zrakoplovi koji se koriste u vojne, policijske ili carinske svrhe.

Propisuje se i dostava podataka o putnicima i gospodarskim subjektima koji nisu prijevoznici, a pružaju usluge povezane s putovanjem i rezervacijama letova, s tim da to ne uključuje obvezu prikupljanja ili čuvanja dodatnih podataka, niti se od putnika traže davanje dodatnih podataka od onih koji se inače već dostavljaju organizatorima putovanja, dodao je Božinović.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Moram li mijenjati ugovor o radu zbog uvođenja eura, što će biti s deviznim računima, a što sa zalihama povratne ambalaže nakon 1. siječnja?

Podatke o putnicima i članovima posade trebat će se dostavljati jedinici za informiranje elektroničkim sredstvima koja jamče određenu razinu sigurnosti.

"Propisuje se i obaveza zračnim prijevoznicima da odmah po saznanju izvijeste jedinicu za informiranje o svim promjenama izvršenim prije ili tijekom putovanja do planiranog odredišta, koje su nastale uslijed preusmjeravanja leta na drugo odredište ili uslijed neplaniranog slijetanja", dodao je ministar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene