Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potres usred sjednice

Plenković najavio moguće novo popuštanje mjera od 1. ožujka. Tijekom Banožićeva izlaganja osjetili podrhtavanje

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade rekao je kako, vezano za epidemiju koronavirusa, imamo trend pada broja novozaraženih koji se nastavlja deseti tjedan zaredom.

"Situacija je puno bolja nego što je bila. Trenutačno nam je tjedni prosjek od 75 potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika. Samo Finska i Danska imaju manje od nas u EU-u. I broj preminulih je i dalje u značajnom padu. Od 15. veljače smo išli u popuštanju mjera u nekoliko smjerova, smatramo da je to bilo primjereno. Želim poručili građanima da ćemo razmatrati situaciju i ako budemo mogli ići u popuštanje, mi ćemo to napraviti, od 1. ožujka, s poticajima lokalnih stožera ili bez njih", rekao je. 

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera"

Što se tiče cjepiva, rekao je kako neki šalju zbunjujuće poruke starijim sugrađanima u vezi s cjepivom AstraZenece. 

"Bit će više od 700.000 doza do kraja ožujka. Što se tiče razgovora o cjepivima kompanija koje nisu u ovih nekoliko rezerviranih, mi ćemo na temelju kontakata napraviti određene upite prema ruskoj strani. Zbog sigurnosti građana i uobičajenih kriterija želimo biti sigurni da to bude pouzdano, sigurno i učinkovito kao i ova tri cjepiva koja su u uporabi. Nije dobro da nam sa županijske razine netko iznosi informacije koje zbunjuju starije od 65. Sva tri su cjepiva sigurna, nema smrtnih ishoda, blaži su oblici bolesti i ne treba zbunjivati građane", rekao je. 

Osvrnuo se na svoje posjete Splitu, Makarskoj i Dubrovniku, a komentirao je i izgradnju Pelješkog mosta.

"Možemo biti zadovoljni napretkom na gradilištu, do kraja godine most bi fizički trebao biti spojen, a nakon toga počinju završni radovi na mostu, pregledi, dozvole, pristupne ceste. Sve bi trebalo biti gotovo do sezone 2022.", rekao je Plenković. Komentirao je i pad odbijenih viza hrvatskih građana za putovanja u SAD ispod tri posto. 

"Vjerujemo da će se do kraja ljeta završiti sve procedure u Washingtonu i da će se nakon 30 godina riješiti pitanje viza", rekao je. 

Stanje na Banovini

Potpredsjednik Vlade i šef Stožera za obnovu nakon potresa u Banovini Tomo Medved rekao je kako je osiguravanje privremenog smještaja pogođenom stanovništvu i dalje prioritet te da je postavljeno više od 1000 mobilnih kućica ili kontejnera. Gradu Petrinji predano je kontejnersko naselje, a priprema se gradnja naselja u Glini, kao i još dva. 

Kazao je kako je dogovoreno uspostavljanje mobilnih timova za stručnu pomoć povezanih s katastrom i gruntovnicom gdje će građani moći samo s osobnom iskaznicom i ispunjavanjem jednostavnog obrasca podnijeti zahtjev za postupkom obnove. 

"Sutra u Petrinji planiramo sastanak s voditeljima stručnih timova koji procjenjuju štete", rekao je. 

Smanjuju se kapaciteti u KB-u Dubrava

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je nove podatke o koronavirusu i rekao kako se u skladu s dobrom epidemiološkom situacijom u KB-u Dubrava radi na smanjenju kapaciteta za COVID bolesnike i povratku medicinskog osoblja u matične ustanove i bolnice. 

Rekao je i kako je ukupno zaprimljeno više od 210 tisuća doza cjepiva.

"Do sada su aplicirane 142.222 doze cjepiva, a cijepljeno je 87.169 osoba. U većini županija prva faza cijepljenja bliži se kraju, a počinje druga faza", rekao je Beroš i rekao kako su prijavljene 832 nuspojave na cjepiva, koje su većinom blage. 

Od 22. veljače u funkciji će biti sustav prijavljivanja građana zainteresiranih za cijepljenje. Prijave će biti dostupne putem javnog portala, telefonskom prijavom i kod obiteljskih liječnika. Danas je u Ministarstvu održana prezentacija za prijavu cijepljenja obiteljskim liječnicima koji bi od ponedjeljka trebao biti u funkciji, rekao je ministar. 

Istaknuo je da je epidemiološka situacija povoljna, ali da se i dalje sagledavaju sve opcije na tržištu cjepiva, posebno pazeći na sigurnost cjepiva. 

Odluka o programu mjera obnove zgrada oštećenih u potresu

Usvojena je odluka o donošenju Programa mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba te Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije i o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima na tim područjima. Detalje ovih odluka predstavio je ministar graditeljstva Darko Horvat. 

"Ovo su izrazito važne odluke. Država neće tražiti niti jedan dokument koji je već u njezinu posjedu kako bi se olakšala procedura", poručio je nakon usvajanja odluka premijer Plenković. 

Vlada je usvojila i zaključak o financiranju troškova mobiliziranja i nabave robe u svrhu provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Tijekom izlaganja ministra Banožića osjetio se potres, što je prokomentirao premijer Plenković.

"Osjetili smo i potres ovdje u NSK-u", rekao je i nastavio s vođenjem sjednice. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene