Obavijesti Video Pretražite Navigacija
APEL ZA CIJEPLJENJEM

Na sjednici Vlade objavljen broj novozaraženih: "U fazi smo umjerenog stabiliziranja"

Premijer Andrej Plenković te ministri i ministrice održali su redovitu sjednicu Vlade četvrtkom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Europska komisija je u utorak uplatila doznaku u iznosu od 6,14 milijardi kun, a uplaćen inovac bit će korišten i za obnovu, istaknuo je u uvodnom dijelu sjednice premijer Andrej Plenković i poručio: ''Vjerujem da ćemo krenuti na snažan put ekonomskog oporavka''.

Osvrnuo se i na članstvo u Europskoj uniji te podsjetio na financijska sredstva koja je zahvaljujući tome dobila; "Hrvatska je sada u plusu više od 50 milijardi kuna - u ovih zadnjih osam godina otkad smo članica, u odnosu na primljeno i ono što smo uplatili u proračun što nije nikakav znak stupnja našeg ekonomskog razvoja nego je normalna procedura koju nove države članice u prvim godinama članstva kroz fondove imaju na raspolaganju''.

''Odgovor na krizu COVID-19 donio nam je instrumente iduće generacije iz kojeg ukupno imamo 9,5 milijardi eura što je naravno plus i što treba uzeti u obzir kada se vode rasprave o tome što je Hrvatska dobila otkad je članica EU. Nažalost, na hrvatskoj političkoj sceni ima puno aktera koji o europskom putu malo znaju, nisu dali ništa, a nastoje se praviti veliki akteri koji će utjecati na mišljenje hrvatskih građana, no to je sve demokratski", zaključio je Plenković.

Vlada mijenja Zakon o obnovi

Podsjetio je i na izmjene Zakona o obnovi koje je dan ranije predstavio ministar graditeljstva i prostornog planiranja Darko Horvat te istaknuo da će one stvoriti pretpostavke za ubrzanje obnove nakon potresa te da sada treba operativno krenuti u snažnu provedbu tog procesa: "Vjerujemo da će te izmjene stvoriti pretpostavke za ubrzanje procesa obnove. Imamo dosta već pripremljenih sredstava i za obnovu javnih i privatnih objekata, sada je ključno operativno krenuti u snažnu provedbu procesa obnove".

Podsjetio je i na vijest pristiglu početkom tjedna da će hrvatski građani najkasnije od 1. prosinca bez viza moći putovati u SAD, a to je ocijenio snažnim signalom partnerstva te je čestitao ministrima unutranjih poslova te vanjskih i europskih poslova Davoru Božinoviću i Gordanu Grlić Radmanu na tom uspjehu: ''Ovo je pitanje sigurnosnog karaktera, ali i snažan signal partnerstva i novog nivoa odnosa s SAD-om. Ovo je potvrda da je Hrvatska saveznica i važna politička poruka koja će prerasti u bolje ekonomske odnose".

''Idemo i s novim važnim iskoracima koji će omogućiti poboljšanje položaja umirovljenika u Hrvatskoj', najavio je Plenković kazavši da će riješiti pitanje COVID dodatka, koji je zahvalio i resornom ministru Josipu Aladroviću, a i ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac najavivši veća ulaganja u sport.

Umirovljenicima produžen rok predaje dokumenata za COVID dodatak

Vlada je do 30. studenoga produžila rok za dostavu dokaza o visini inozemne mirovine za umirovljenike koji to nisu učinili na vrijeme te stoga nisu dobili COVID dodatak. U petak se obilježava Međunarodni dan starijih osoba te se, istaknuto je na sjednici, i na ovaj način pokazuje posebna briga i skrb za osjetljive kategorije umirovljenika te osigurava naknadu isplate covid dodatka za umirovljenike s niskim prihodima.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić Promjena Zakona o obnovi Vlada će osigurati stopostotni iznos konstrukcijske obnove, premijer najavio i pomoć Zagrebu tešku 150 milijuna kuna: "Svatko treba raditi svoj posao"
Pročitajte i ovo Ozlijeđeni dječak - 1 Pokušaj da se ubrza obnova Komad fasade u centru Zagreba pao na glavu dječaka: "Njegovo lice bilo je puno krvi, kapalo je po podu, odjeći..."

Plenković se osvrnuo i na stanje s koronavirusom, istaknuo da je Hrvatska donirala 200.000 doza cjepiva te je apelirao na starije od 65 godina da se cijepe: ''Vidimo da smo u nekoj fazi umjerenog stabiliziranja broja zaraženih. Važno je da je više od 50,6 posto građana potpuno cijepljeno, a 54 posto najmanje jednom dozom''.

''U posljednja 24 sata broj novozaraženih je 1.710, a udio novozaraženih je 17,60 posto. Na bolničkom liječenju je 745 osoba, a na respiratoru njih 99. Postepeno raste broj pacijenata na respiratorima. Udio hospitaliziranih na respiratoru nije nikada bio veći, dosegnuo je 14 posto'', upozorio je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao: ''Pozivam građane da budu racionalni da donesu odluku na temelju znanstvenih činjenica i da se cijepe''.

''COVID potvrde nisu same sebi svrha''

''Broj oboljelih od COVID-a koji se liječe u bolnicama blago oscilira, ali je i dalje najveće opterećenje na KBC-u Split. Patronažne sestre su tijekom proteklog tjedna kontaktirale više od 5.000 necijepljenih starijih osoba. 1.197 kontaktiranih odlučilo se na cijepljenje, međutim 76 posto kontaktiranih bez zdravstveno utemeljenog razloga odbilo je cijepljenje, a time i svoju zaštitu'', upozorio je ministar.

Osvrnuo se i na uvođenje COVID-potvrda: ''One nisu same sebi svrha nego sredstvo prema cilju, a to je zaštita zdravlja. Ovime osiguravamo kontinuitet funkcioniranja zdravstvenog sustava, bez podjela i bez etiketiranja. Sigurnosne mjere su privremenog karaktera a kraj će odrediti epidemiološka situacija i razina procijepljenosti', poručio je Beroš.

Istaknuo je da ''epidemiološka krivulja u četvrtom valu pokazuje da COVID koristi svaku šansu za širenje'' i opetovao: ''Cijepljenje je garancija silazne putanje i povratka normalnom životu. Više od polovice odraslih cijepljenih stanovnika nepobitno utječe na broj zaraženih i hospitaliziranih. Uz virus i mi sami odlučujemo u kojem smjeru će krenuti ovaj četvrti val''.

Potpredsjednik Vlade i prvi čovjek Stožera za nacionalnu zaštitu Davor Božinović podsjetio je da je Stožer u prošlih tjedan dana donio osam novih odluka: ''Od 4. listopada na snagu stupaju tri odluke o COVID potvrdama za bolnice i pacijente i socijalnu skrb. Prilikom dolaska na posao pacijenti i pratnja te zaposlenici bolničkih ustanova i socijalne skrbi moraju ih predočiti na uvid ovlaštenoj osobi''. 

"Digitalnu potvrdu pacijenti ne moraju predočiti kad se radi o hitnom slučaju, kao niti u primarnoj zdravstenoj zaštiti", rekao je te podsjetio da se također od 15. listopada produljuju epidemiološke mjere koje se odnose na okupljanja i maske te rad trgovina i prelazak granice.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene