Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popuštanje mjera godi virusima

Dječje viroze ove godine malo kasne: "Obično se u srpnju smanjuje opterećenje na pedijatrijsku hitnu, to je nešto što odstupa od uobičajenog"

Aktualno Galerija Stigla sezona viroza: Posebno pogođena djeca - 6 Stigla sezona viroza: Posebno pogođena djeca - 6 Foto: DNEVNIK.hr Stigla sezona viroza: Posebno pogođena djeca - 8 Stigla sezona viroza: Posebno pogođena djeca - 8 Foto: DNEVNIK.hr Stigla sezona viroza: Posebno pogođena djeca - 7 Stigla sezona viroza: Posebno pogođena djeca - 7 Foto: DNEVNIK.hr Stigla sezona viroza: Posebno pogođena djeca - 5 Stigla sezona viroza: Posebno pogođena djeca - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Stigla sezona viroza: Posebno pogođena djeca - 4 Galerija 1/8 >>
Popuštanjem mjera popustili su i ostali virusi. Naime, posljednjih nekoliko tjedana zagrebački vrtići su poluprazni. Pedijatri kažu da je riječ o uobičajenim virozama, samo su stigle malo kasnije. Koronamjere zaslužne su i za to da ove zime nismo zabilježili niti jedan slučaj gripe.

Penju se temperature na termometrima, ali i na dječjim toplomjerima. "Te viroze, što trbušne, što respiratorne, kratki period par dana, ništa ozbiljnije, nešto trajnije", objašnjava Maja, majka i odgajateljica. Dovoljno je to za posjet pedijatru. Oni kažu da su viroze ove godine stigle kasnije, ali s dobro poznatim simptomima.

Pročitajte i ovo Maja Vugrinec Mamić gripa, streptokokne infekcije... Maleni pacijenti proveli su Božić u Klaićevoj: "Bilježimo veliki porast oboljelih za razliku od prethodne dvije godine" Puni dječji odjeli - 3 BOLNICE POPUNJENE Što se to događa? Dječje bolnice pune malih pacijenata s dišnim problemima, pedijatri imaju važan savjet za roditelje

Pedijatrica Andrea Kostinčer tako objašnjava kako djeca povišenu temperaturu imaju od jednog do dva dana, a uz to imaju problema sa začepljenosti nosa, suznim očima i promuklim suhim kašjem po noći. Pojačan pritisak zbog respiratornih viroza u Klaićevoj bolnici osjeti se posljednja tri tjedna.

"Sada kako polako popuštaju epidemiološke mjere otvara se put i širenju ostalih virusnih infekcija. Obično se u srpnju smanjuje opterećenje na pedijatrijsku hitnu službu, to je nešto što odstupa od uobičajenog", istaknula je pedijatrica Višnja Tokić Pivac novinarki Nove TV Martini Bolšec Oblak.

Uobičajena nije bila cijela prošla godina. Epidemiološke mjere, distanca, online nastava, sve je to pomoglo u suzbijanju i ostalih virusa. Primjerice, u 2019. i 2018. pedijatri su pregledali oko 1.800.000 djece. Prošle godine bilo je 600.000 pregleda manje. A ove zime Hrvatski zavod za javno zdravstvo nije zabilježio niti jedan slučaj gripe, a znalo ih je biti i 70.000. Popuštanjem mjera vraćaju se i dobro znani virusi.

"Tako smo i mi bilježili veći broj pregleda u ambulanti i veći broj primitka. Međutim svi primici su u skladu s 2019., pa i uzročnici koje smo izolirali i oni iz 2019. godine", zaključila je pulmologinja Ivana Maloča Vuljanko.

Živimo s tim virusima već desetljećima, a uz covid mjere su se malo "pritajili". No proći će već za koji tjedan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene