Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stipendije nisu rezervirane samo za studente. Na raspolaganju stoje i mladim poduzetnicima i to u sklopu europskog programa Erasmus za poduzetnike početnike.


U sklopu programa mladi poduzetnici imaju priliku raditi i učiti od iskusnijih poduzetnika iz bilo koje zemlje Europske unije. Isto tako i hrvatski poduzetnici mogu primiti mlade iz Europe.

Vezani članci Podzetništvo, ilustracija Poduzetnici objavili nekoliko scenarija, do kraja godine gotovo 400.000 nezaposlenih Termo kamera Modernizirali se zbog korone: Na ulazu u ovaj centar snima vas termalna kamera, povišena temperatura aktivira – alarm

Praksa traje od jednog do šest mjeseci. I sve to financirano je od strane Europske komisije. U sklopu programa za razmjenu poduzetnika Roberto Fernandez Torado stigao je iz Španjolske. Radno iskustvo stječe u konzultantskoj tvrtki. 'Novo poslovno okruženje, ljudi, kultura, jezik, mislim da je ovo dobar korak za moju poslovnu budućnost', kaže Roberto.

Svoj budući posao namjerava vezati za Hrvatsku. 'U zemlji u kojoj želiš raditi, najbolje je prvo upoznati ljude. Mislim da sam donekle upoznao Hrvate. Nova ste država članica Europske unije, trebaju vam partneri, poznati ljudi. Razmišljam o konzultantskoj tvrtki koja bi unaprijedila odnose Španjolske i Hrvatske', rekao je Roberto.

Evo kako država jača srednje i malo poduzetništvo

Na usavršavanje u jednu od zemalja članica EU uputiti se mogu ili poduzetnici koji imaju iskustva do 3 godine ili oni koji će to tek postati. Prijave idu putem interneta, uz životopis, motivacijsko pismo prilaže se i poslovni plan.

'Od samog poslovnog plana na osnovu kojeg mi donosimo odluku, tražimo da je samo jasan i pragmatičan, održiv u stvarnosti. Ništa pretjerano, ništa preteško, ali opet s druge strane da se mi imamo na nešto osloniti i vidjeti da je osoba stvarno zainteresirana za program', objašnjava Gojko Jelavić, stručni suradnik na projektu.

Kako bi što uspješnije vodio svoje tvrtku u programu za poduzetnike sudjelovao je i Tin Špirić. Svoja znanja i vještine unaprijedio je u Austriji. 'Nakon fakulteta to je bilo vrijedno iskustvo koje mi je donijelo puno novih znanja', rekao je Tin. Svi troškovi boravka u inozemstvu su pokriveni. Prijave za program su otvorene.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook