Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko istraživanje Nove TV

15 GODINA POSLIJE: Evo što Hrvati danas misle o Franji Tuđmanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Tuđman preminuo je prije 15 godina 10. prosinca. Rezultate velikog istraživanja donosi Dnevnik Nove TV.

Njegova smrt označila je kraj jedne ere u modernoj Hrvatskoj. U gotovo 10 godina mandata izazivao je kontroverze. Do danas ime, uloga i politika Franje Tuđmana ima štovatelje i protivnike.

Pročitajte i ovo Međunarodni Dan žena - 2 rezultati istraživanja Postoji li rodna neravnopravnost u Hrvatskoj i gdje stojimo u odnosu na druge zemlje? Imenovanje šefa tajne službe - 5 Tajna služba Tko će biti novi šef SOA-e? Anušić poručio: "Ja znam što sam dogovorio"

Dnevnik Nove TV proveo je veliko istraživanje o ulozi Franje Tuđmana, dobrim i lošim potezima te ga usporedio s predsjednicima nakon njega i svim premijerima od 2000. godine.

FRANJO TUĐMAN - POZITIVNA ULOGA

Nakon 15 godina većina građana o predsjedniku Tuđmanu ima pozitivno mišljenje. Pozitivnim ga ocjenjuje 56 posto građana, i pozitivnim i negativnim ocjenjuje ga 27 posto, a negativnim 14 posto. Ne zna njih 3 posto.

PREDSJEDNIK - NAJBOLJI U DOMOVINSKOM RATU, NAJLOŠIJI U EKONOMIJI I PRIVATIZACIJI

Predsjednik Tuđman najbolje je kod građana ocijenjen u svojoj ulozi u Domovinskom ratu. Pozitivnim ga ocjenjuje 69 posto građana. U ostalim kategorijama je ispod 50 posto. Tako pozitivnom njegovu ulogu po pitanju ljudskih prava ocjenjuje 42 posto građana. Njegovu ulogu u međunarodnoj poziciji Hrvatske pozitivnom ocjenjuje 41 posto.

Daleko lošije stoji u ekonomiji. Kada je u pitanju njegova uloga u gospodarstvu, pozitivnom je smatra 33 posto birača. Najlošije ga se ocjenjuje u politici privatizacije. Pozitivnom ulogu predsjednika Tuđmana smatra samo 19 posto birača.

PREDSJEDNIK TUĐMAN I NAČIN VLADANJA

Predsjednik Tuđman po svom načinu upravljanja Hrvatskom podijelio je zemlju. Ipak, 47 posto građana smatra da je vladao demokratski, a 41 posto da je vladao autokratski. Ne zna njih 12 posto.

TUĐMAN BOLJI OD NASLJEDNIKA, SANADER NAJLOŠIJI

Predsjednik Tuđman upravljao je Hrvatskom u polupredsjedničkom sustavu. Predsjednik koji je postavljao premijere i kontrolirao Vladu. Danas predsjednik ima male ovlasti, a politička je moć u Vladi. Kada se uspoređuje predsjednika Tuđmana s nasljednicima i svim premijerima od 2000. godine, on stoji bolje.

Tako 52 posto građana smatra boljim predsjednika Tuđmana od sadašnjeg predsjednika Ive Josipovića. Bolje je Tuđman ocijenjen od premijera Račana, to smatra 54 posto birača. Tuđman je bolje ocijenjen i od svog nasljednika Stjepana Mesića s 56 posto. Prvog predsjednika bolje ocjenjuje 57 posto građana u odnosu na HDZ-ovu premijerku Jadranku Kosor. A 68 posto smatra ga boljim od sadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Najlošije je u usporedbi s Franjom Tuđmanom prošao Ivo Sanader. Predsjednika Tuđmana boljim od bivšeg premijera Sanadera ocjenjuje 82 posto građana.

NAPOMENA: Istraživanje je provedeno telefonski od 5. do 8. prosinca na 600 ispitanika. Podatke je prikupio Ipsos Puls.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene