Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene ZKP-a

VEĆE OVLASTI ZA POLICIJU Pogledajte kako bi ubuduće moglo izgledati uhićenje u RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veće ovlasti značile bi da bi sve bilo snimljeno, od samog uhićenja pa nadalje. Najveći problem je što policija ni sada nema novca za sve.

Policija bi uskoro mogla dobiti još veće ovlasti. A to znači da bi snimali ispitivanja svih osumnjičenika, što znači dodatna ulaganja u prostorije i opremu za snimanje. No, pitanje je otkud novac za to, kad nemaju ni za osnovne djelatnosti.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić propucani automobil Turudiću vraćeno vozilo, očevid je gotov: "To je službeni kalibar jugomilicije" Policajci na Bundeku - 2 Privlačenje mladih Plavci na Bundeku: Građani mogli vidjeti blindirana vozila, helikopter, ali i posebnog robota...

Veće ovlasti značile bi da bi sve bilo snimljeno, od samog uhićenja pa nadalje. Snimala bi se i prva ispitivanja, a svemu bi prisustvovao odvjetnik. Snimke bi se koristile kao dokaz na sudu.

PROVALNICI, RAZBOJNICI i ULIČNI LOPOVI Hrvatska policija se posebno priprema za njih

'Ljude treba obučiti da to rade, treba pribaviti opremu. Dakle, neće se to dogoditi preko noći. Al to je nešto što je normalno', kazao je ministar pravosuđa, Orsat Miljenić.

No, problem je što to sve skupa dosta košta.

'Naravno da košta, ali i vi i ja i svaki građanin ove zemlje zapravo ono što želi je mir i sigurnost. Želi da kriminalci budu iza brave. A ovo će tome pomoći. I nešto će koštat. Uvijek nešto košta', napominje ministar Miljenić.

Sve to sad ima državno odvjetništvo kojima su mjeseci trebali da se uhodaju. Sada je plan da se sve ponovno mijenja i vraća na policiju. Nacionalni sindikat policije smatra da bi to moglo ugroziti sustav, jer istraga mora biti ozbiljna.

'Poslove bi izmjenom i dopunom ZKP-a radio svaki policijski službenik i onaj koji ima završenu srednju stručnu spremu i ne raspolaže sa dovoljno saznanja tj. dovoljno znanja i iskustva u tome radu', napominje Nikola Kakić iz Nacionalnog sindikata policije.

Najveći problem je što policija ni sada nema novca za sve. Prema dostupnim informacijama, temeljna policija nema dovoljan broj pancirki, ne idu redovito na gađanje, interventna policija ima zastarjelu opremu ali i neadekvatno dugo naoružanje. Upitan je i odlazak na liječničke kontrole.

'Treba puno novaca uložiti i u opremu i edukaciju, a novaca momentalno nema i naravno i u zgrade i u sve pstale stvari. Smatramo da se na nekim stvarima štedi na kojima se ne bi trebao štediti', rekao je Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske.

Iz policije odgovaraju da su spremni na izmjene. I da će sve promjene unijeti u svoj rad, bez obzira radi li se o osiguranju opreme, ljudstva ili edukacije. Pitanje je samo - kako će to izgledati?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene