Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završio bez incidenata

Baldasar: Split je jednom pogriješio, ali mislim da je to danas ispravio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za tjedan dana održava se veliki Zagreb Pride. Uvertira u taj događaj bila je današnja povorka ponosa u srcu Dalmacije - Splitu. Tom prilikom prvi put je razvijena i zastava duginih boja na javnoj gradskoj površini.

Aktivisti LGBT zajednice danas su na splitskoj Pjaci podigli zastavu duginih boja što je prvi put da je takva zastava podignuta na javnog gradskoj površini, a sve to zahvaljujući suradnji s Gradom. Oko 13 sati je počelo okupljanje sudionika u popularnom Đardinu, a povorka je krenula nešto iza 14 sati. Pri dolasku na Rivu sudionike povorke dočekao je velik pljesak.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Slika nije dostupna Prigovori su demokracija Josipović: Splitski gay pride je test koji se mora proći

U Đardin su stigli i aktivisti iz susjednih zemalja, primjerice, Srbije i Crne Gore koji su s nama podijelili iskustva iz svojih zemalja. Kažu kako kod njih situacija s LGBT zajednicom puno lošija nego kod nas te su stigmatizirani u sakodnevnom životu zbog čega mnogi ne ne izlaze iz ormara pred širom javnosti. Na splitskom Prideu druže se pripadnici različitih seksualnih orijentacija i različitih narodnosti pa smo tako u opuštenoj atmosferi zatekli i dvije prijateljce kojima činjenica da je jedna iz Srbije, a druga iz Kosova ne predstavlja nikakav problem.

Prvi gradonačelnik Splita na Prideu, stigli i ministri

'Došao sam, bit ću s njima, za mene su oni građani i gosti našeg grada, ne bih ništa posebno pravio odo toga, za mene je ovo jedna manifestacija koja bi trebala biti dio grada', rekao je Ivo Baldasar novoizabrani gradonačelnik Splita.

Gradonačelnik Baldasar dodao je i kako mu je velika mu je čast što je prvi gradonačelnik Splita koji će sudjelovati na Prideu. 'Članovi LGBT zajednice smatraju da su njihova prava povrijeđena, tražili su da ih podržimo i naša je dužnost da podržimo i štitimo sve one koji se smatraju ugroženima', rekao je gradonačelnik i pozvao one koji se ne slažu s time da ne pribjegavaju nasilju.

'Sva prava koja pripadajui meni i vama po Ustavu RH nedijeljiva su za mene. To je početak rasizma kad počnete dijeliti. Korak do konc-logora', dodao je gradonačelnik Splita.

Kao i prošle godine i danas je u Đardin stigao ministar uprave Arsen Bauk koji je naglasio kako se nada da iduće godine neće biti potrebe za njegovim dolaskom. 'Nadam se da iduće godine neću doći jer da neće biti potrebe da političari skreću pažnju na ovaj događaj, nadam se da će ovo kroz koju godinu biti turistička atrakcija i da će ovo više ličiti na parade u Zapadnoj Europi', rekao nam je Bauk.

Podršku LGBT zajednici dala je i ministrica Vesna Pusić.      'Najznačajnije je da su ovdje gradonačelnik i dogradonačelnik, da po prvi put u povijesti Splita sudjeluju u proslavi građanskih sloboda i jednakosti', rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić pohvalivši odličnu atmosferu koja vlada u Đardinu.

Bez incidenata

Treći Pride prošao je bez ikakvih incidenata pa nije ni bilo potrebe za policijskim intervencijama. Inače, ove godine povorku je osiguravalo bitno manje pripadnika snaga reda u odnosu na prošlu godinu.

Gradonačelnik u svom je govoru pozvao na toleranciju i još jednom pokazao da podržava LGBT zajednicu. 'Split je jednom pogriješio, ali mislim da je danas to ispravio', rekao je Baldasar i time zaradio velik pljesak okupljenih.

Prvi Pride završio krvavo

Prva povorka ponosa u srcu Dalmacije održana je 11. lipnja 2011. godine i na njoj je središtem Splita marširalo svega tristotinjak sudionika. Istovremeno u Splitu se održao antigay prosvjed koji je pak okupio nekoliko tisuća nezadovoljnih građana koji su posegli i za nasiljem pa su sudionike povorke gađali kamenjem, bocama i suzavcem zbog čega su neki morali biti i hospitalizirani. Epilog prvog Split Pridea - nekoliko ozlijeđenih aktivista i novinara te nekoliko stotina uhićenih antigay prosvjednika. Policija i ministar unutarnjih poslova naknadno su se našli na meti kritika te bili optuženi za nedovoljnu zaštitu sudionika Pridea.

>> Na splitski Pride stižu AUTOBUSI ANTIGAY prosvjednika?!

Organizacija drugog Split Pridea prolazila je u strahu od ponavljanja scenarija od godine prije. No, u konačnici sve je završilo prilično mirno. Broj sudionika se udvostručio, broj policije se smanjio, no svejedno je pripadnika snaga reda i mira bilo više od prideovaca - njih 911 na sedamstotinjak sudionika Pridea. I prošle godine skupili su se antigay prosvjednici, no sudionici povorke ponosa naišli na široko odobravanje javnosti, a u maršu kroz grad pridružili su im se i mnogi političari, umjetnici i estradne zvijezde. Tako su naše kamere u druženju prije povorke u popularnom Đardinu te u samoj povorci snimile poznata lica kao što su ministri Vesna Pusić, Fred Matić, Ranko Ostojić i Arsen Bauk, te mnoge umjetnike kao što su Mladen Badovinac, Damir Urban, Ante Tomić i još mnogi. Epilog drugog Split Pridea - 73 privedenih i 60 prijavljenih osoba, no sve u svemu prošlo je bez većih incidenata.

Prijašnjih godina Split Pride nije imao podršku, sada već bivšeg, gradonačelnika Željka Keruma, koji je naknadno proglašen i homofobom godine, no danas se očekuje sasvim drugačija situacija. Novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar već je rekao kako apsolutno podržava splitski Pride te kako će se i sam pridružiti povorci, a do kraja mandata planira i izgraditi Centar za LGBT zajednicu u svom gradu. Očekuje se i manji broj pripadnika policije nego prošle godine, no svoj dolazak u Split najavili su pripadnici Građanske akcije koji pozivaju na prosvjed protiv 'gay fašizma'.

Današnji Split Pride je i 'uvod' u veliku zagrebačku povorku ponosa koja se održava iduću subotu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene