Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP-ovac pisao ministru financija

Uvođenje poreza na nekretnine - da ili ne: Ivan Klarin želi da lokalne jedinice imaju mogućnost izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik Općine Tisno i SDP-ov saborski zastupnik Ivan Klarin danas je ministru financija Zdravku Mariću uputio prijedlog za izmjene Zakona o lokalnim porezima.

Ivan Klarin od ministra financija Zdravka Marića traži da se novim člankom, unutar zakona o lokalnim porezima, lokalnim jedinicama da mogućnost odabira - hoće li uvesti porez na nekretnine ili - i dalje primjenjivati postojeće odredbe koje se odnose na naplatu komunalne naknade i poreza na kuće za odmor.

Pročitajte i ovo Ministar Zdravko Marić (Foto: Pixell) Ministar Marić najavio Do ljeta stiže porezno rasterećenje: "Nisam protivnik ni smanjenja PDV-a" Slika nije dostupna Odredbe brisane iz zakona Zdravko Marić: "Odustajanje od poreza na nekretnine ne narušava poreznu reformu"

Općine i gradovi dužni su novi zakon o porezu na nekretnine uvesti do 1. siječnja 2018. godine. "Moja inicijativa ide u smjeru da se zakon o lokalnim porezima izmjeni u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine na način da se unese novi članak koji će predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave dati mogućnost odabira uvođenja poreza na nekretnine ili primjenu postojećih odredbi koje se odnose na naplatu komunalne naknade i poreza na kuće za odmor," izvijestio je Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno i SDP-ov saborski zastupnik.

Klarin traži da se taj prijedlog uvrsti na dnevni red prve slijedeće sjednice Sabora. "Zatražio sam od ministra Zdravka Marića da se prijedlog izmjena zakona o lokalnim porezima s ovom izmjenom stavi na prvu sjednicu jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora i to iz razloga da se jedinice loklane samouprave koje ne žele oporezivati svoje stanovnike na ovaj način mogu na vrijeme opredijeliti da li će uvesti porez na nekretnine ili će ostati pri naplati komunalne naknade i poreza na kuće za odmor", pojašnjava Klarin.

Ivan Klarin: "Zakon o porezu na nekretnine nije pravedan"

SDP-ovac Klarin ističe kako smatra da zakon o porezu na nekretnine nije pravedan. "Još jednom napominjem kao i što sam upozoravao prilikom prva dva saborska čitanja u vezi navedenog prijedloga o uvođenju poreza na nekretnine da je taj porez nepravedan, te da će znatnije opteretiti pravne i fizičke osobe zbog uvođenja dodatnih kriterija koji donose znatno poskupljenje u odnosu na dosadašnja davanja s temelja komunalne naknade i poreza na kuće za odmor", zaključuje Klarin.

Zdravko Marić: Tri nameta su objedinjena u porezu na nekretnine i dodat će se dva nova kriterija

U povodu prigovora na uvođenje poreza na nekretnine, te potpisivanja peticije protiv toga poreza, ministar financija Zdravko Marić u subotu je ponovio da su Zakonom o lokalnim porezima, donesenim krajem prošle godine u okviru porezne reforme, ukinute komunalna naknada, spomenička renta i porez na kuće za odmor i da su ta tri nameta objedinjena u porezu na nekretnine. Rekao je da će se taj porez vrlo slično računati kao i sada, s tim da će se dodati dva nova kriterija, prema godini izgradnje i stanju nekretnine.

U tijeku potpisivanje peticije protiv poreza na nekretnine

Na peticiji protiv poreza, o kojoj ovih dana piše i DNEVNIK.hr, na nekretnine do sada više od 115.000 potpisa.

Udruga poreznih obveznika „Lipa“ pokrenula je peticiju protiv poreza na nekretnine, koju je do ponedjeljka poslijepodne potpisalo više od 115 tisuća građana. Smatra da je porez nepravedan jer će pogoditi najšire slojeve stanovništva. Nemogućnost plaćanja novih troškova izbacit će na tržište brojne nekretnine, što će za posljedicu imati pad vrijednosti nekretnina i ukupnog bogatstva građana, ističu.

Upozoravaju da porez na nekretnine uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana, jer su već oporezovani u trenutku ulaganja u kupnju, gradnju i održavanje nekretnine, ponajviše kroz PDV.

Isitču da je porezna presija u Hrvatskoj velika i pozivaju Vladu da odustane od uvođenja tog poreza i okrene se nastavku porezne reforme s ciljem smanjenja poreznog opterećenja građana.

Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika "Lipa" pojašnjava kako 115 tisuća potpisa (u trenutku pisanja ovog teksta) protiv uvođenja poreza na nekretnine govori dovoljno o nezadovoljstvu građana zbog novog nameta. Riječ je, kazao je Huić za DNEVNIK.hr, o brojci koji bi Vlada svakako trebala uzeti u obzir.

"Ova brojka govori da je riječ o vrlo nepopularnom potezu. Kada smo u travnju krenuli s peticijom, ciljana brojka nam je bila skupiti 100 tisuća potpisa. Sada, kad smo prikupili više od toga, kad 100 tisuća ljudi nađe vremena da potpiše peticiju, radi se o dovoljno važnoj stvari da bi Vlada trebala razmisliti želi li ići s uvođenjem poreza na nekretnine", pojašnjava Davor Huić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene