Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenja podijeljena

Provjerili smo - Što bi Hrvatskoj donijelo uvođenje eura?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Italiji i Sloveniji neke su svakodnevne namirnice poskupjele otprilike dvostruko kada su prešli na euro.

Uvođenje eura o kojem se prepiru predsjednica i premijer u nekim je europskim zemljama značilo je i povećanje cijena. U Italiji i Sloveniji neki su proizvodi poskupjeli i dvostruko kada su prešli na euro, a plaće su ostale iste.

Dnevnik Nove TV
provjerio je što hrvatski građani mogu očekivati ako bi umjesto kunama plaćali eurima. Na tržnici je svejedno koja je valuta - kažu, glavno je da se proda. Od turista već i sad primaju eure.

Građane brine da bi bilo premalo eura za današnje cijene. Kažu - nemamo ni kuna, a kamoli eura. U Italiji i Sloveniji neke su svakodnevne namirnice poskupjele otprilike dvostruko kada su prešli na euro.

Pročitajte i ovo Ilustracija rezultati Eurobarometra Hrvati ne vole euro, a zbog uvođenja nove valute ne osjećamo se ni više Europljanima Čuvanje kovanica kuna - 8 Podsjetili građane da ih promjene Kovanice kuna čuva vojska: HNB objavio snimku golemog skladišta

Grabar-Kitarović: Za pet godina moramo uvesti euro

Kava koja sada stoji 10 kuna kada se preračuna u eure po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke stoji euro i 32 centa. Dio ekonomskih stručnjaka smatra da bi kava s mlijekom kada bi Hrvatska prešla na euro poskupjela na 2 eura ili 15 kuna.

Ekonomisti ipak ne očekuju da bi u Hrvatskoj bilo značajnih poskupljenja životnih namirnica, a neke bi možda i pojeftinile. Bolje bi prošli u bankama jer bi krediti bili povoljniji.

'Dakle sigurnost koja donosi niže kamatne stope, i za naša poduzeća ali za nas kao građane prilikom uzimanja kredita', kaže Luka Brkić, ekonomski analitičar.

No, do prelaska s kune na euro, ističu stručnjaci, dug je put.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene