Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko nas je?

Uskoro počinje popis stanovništva: Doznajte kako će izgledati i koje ćete sve podatke morati dati popisivačima, ali i što vas - ne smiju pitati

Aktualno Galerija Papiri za popis stanovništva - 1 Papiri za popis stanovništva - 1 Foto: DNEVNIK.hr Papiri za popis stanovništva - 2 Papiri za popis stanovništva - 2 Foto: DNEVNIK.hr Papiri za popis stanovništva - 3 Papiri za popis stanovništva - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Papiri za popis stanovništva - 4 Galerija 1/4 >>
Popis stanovništva obavljat će se na dva načina: samopopisivanjem putem e-Građana i terenskim popisivanjem. Nema ili-ili, no posao ćete državi, a i sebi znatno olakšati popišete li se sami. Popis počinje za 25 dana.

Potrebno je ispuniti čak 16 stranica podataka. Najprije uz podatke o vašoj adresi stanovanja treba dodati ime, prezime, spol, datum rođenja, ime oca, majke i bračnog druga, imate li djece i koliko.

Potom vas se pita je li stan u kojem živite vaše vlasništvo ili ste u najmu. Koliko kvadrata i soba ima vaš stan. Državi je važno i živite li u suterenu, prizemlju, na katu i imali li zgrada jedan, dva ili više stanova.

Ima li kuhinju manju ili veću od četiri kvadrata? Ako nemate kuhinju imate li uopće dio prostora odvojen za kuhanje?

I higijena je važna. Pitat će vas imate li kupaonicu s kadom ili tušem, imate li zahod, s vodokotlićem ili bez.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobro je znati KVIZ: Znate li koje od ovih država imaju više stanovnika? Neke bi vas mogle iznenaditi!

Pročitajte i ovo Klima uređaj toplinski val Vruće vam je i hladite se klimom? Provjerite koristite li ju pravilno - to je važno za zdravlje i za novčanik

Kako se grijete: centralno, na peć, kamin, struju, te koje gorivo za to koristite. Naposljetku imate li i klima uređaj.

Pitat će vas i imate li poljoprivredno zemljište, vinograde, voćnjake, maslinike. Imate li stoke. Obavljate li kod kuće i poslovnu djelatnost.

Tu su i pitanja o obrazovanju, potrebno je navesti najviši stupanj školovanja, vaš radni status te ukoliko ste zaposleni, u kojem sektoru radite. Pitat će vas i jeste li ikad pokušali sami otvoriti posao.

Popisivači vas ne smiju tražiti osobnu iskaznicu

Statističare zanima i kako putujete na posao, automobilom kao vozač, suvozač, autobusom, tramvajem, vlakom, biciklom ili pješice.

Jednom kad se samopopišete, a to možete od 13. do 26. rujna dobit ćete poseban kod, a potom kreće terenska provjera. Kad vam popisivač pozvone na vrata, niste ih dužni pustiti u stan, možete popis obaviti i na hodniku.

Popisivači vas ne smiju tražiti osobnu iskaznicu, no zašto uopće dolaze ako ste se samopotpisali? Kako biste im predali kod i to je to. Ako vas nema kod kuće, možete ga i zalijepiti na vrata ili dati susjedu.

Ako vas nema kod kuće, dobiti ćete obavijest kada će doći ponovno, a ukoliko se niste samopopisali sva ova pitanja čekaju vas od ispitivača koji će za to dobiti i do šest tisuća kuna naknade.

Prvi rezultati trebali bi biti gotovi 60 dana nakon završetka popisa. Očekivanja zavoda su da nas ima oko sto tisuća manje nego prije deset godina, a demografi pak ističu kako će biti sretni ima li nas četiri milijuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene