Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj trakavice?

DSV raspisuje novi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda: "Pozvat ćemo sve zainteresirane kandidate da se jave"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Državnog sudbenog vijeća (DSV) Darko Milković u četvrtak je potvrdio da je DSV zaprimio dopis Ureda predsjednika RH i najavio da će novi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda biti raspisan za "dan ili dva".

"Poslao sam svim članovima DSV-a taj dopis i mi ćemo u roku dan ili dva raspisati novi javni poziv gdje ćemo pozvati sve zainteresirane kandidate da se jave na taj poziv", kazao je Milković za N1.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Dodao je da po stavu DSV-a jedino predsjednik može tražiti raspisivanje novog javnog poziva ili u njegovo ime predstojnik ureda, a ne Sabor ni "pojedini saborski zastupnik".

Milanović je u četvrtak zatražio od DSV-a žurno ponavljanje javnog poziva za predsjednika Vrhovnog suda te ih izvijestio da neće predložiti ni jednog od prijavljenih kandidata s ranijeg natječaja.

U dopisu DSV-u stoji da Milanović "nema namjeru ni na koji način utjecati na Ustavom i zakonom određenu nadležnost" DSV-a već želi, u "neurednoj i kaotičnoj situaciji stvorenoj izmjenama Zakona o sudovima, doprinijeti što boljem i učinkovitijem funkcioniranju sudbene vlasti te omogućiti funkcioniranje Državnog izbornog povjerenstva nakon isteka mandata sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda".

Na prvi javni poziv javio se Đuro Sessa

Na prvi javni poziv DSV-a javio se aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, kojemu mandat prestaje u srpnju, te odvjetnici Šime Savić i Lidija Horvat koja je u međuvremenu povukla kandidaturu.

Ustrajući da je predlaganje kandidata njegovo ustavno pravo Milanović je Saboru za predsjednicu Vrhovnog suda već predložio Zlatu Đurđević, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković taj je prijedlog odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit. Milanović je tvrdio da će se saborski zastupnici ipak morati očitovati o njegovoj kandidatkinji.

Ustavni sud u utorak je zaključio da predsjednik može predložiti samo kandidata koji je prošao javni poziv DSV-a, a tvrde da se time ne ograničava ustavno pravo da predsjednik države predlaže, a Hrvatski sabor bira predsjednika Vrhovnog suda.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je kazao da je Đurđević, iako je profesorica kaznenog procesnog prava, pristala biti dio protuzakonite procedure te da ne može voditi najviše pravosudno tijelo. "Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može biti predsjednica Vrhovnog suda jer je to pravosudno tijelo tu da štiti pravni poredak, Ustav, međunarodne ugovore, sve zakone", ocijenio je premijer.

Đurđević je u četvrtak potvrdila da ne planira odustati od kandidature te da će se prijaviti na novi javni poziv DSV-a.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene