Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON POTRESA

USKOK zatražio od policije da pokrene istragu o sumnjivoj obnovi kuća nakon rata na području Sisačko-moslavačke županije

Mještani obnavljaju kuću u Strašniku - 2
Mještani obnavljaju kuću u Strašniku - 2 Foto: DNEVNIK.hr
USKOK će tražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja radi utvrđivanja sumnje o mogućim propustima u poslijeratnoj obnovi objekata na području potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije.

Državno odvjetništvo u ponedjeljak je izvijestilo da će Uskok žurno od policije zatražiti istragu vezano uz postojanje osnovane sumnje da je bilo počinjeno kazneno djelo iz njegove nadležnosti ili neko od drugih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Pročitajte i ovo Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje" Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

U tužiteljstvu dodaju da će ujedno zatražiti i od drugih državnih tijela poduzimanje radnji i mjera iz njihove nadležnosti.

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak novinarima kako treba ispitati zašto su neke kuće nakon Domovinskog rata nekvalitetno obnovljene te da u ovom trenutku nema detaljnih saznanja o tome.

"Mislim da se treba ispitati kako se to i zašto dogodilo, tko je radio, bio nadzor, tko je davao konačne uporabne dozvole za objekte", rekao je Plenković nakon sjednice Vlade.

U ovom trenutku nema, kaže, detaljnih saznanja o tome. Pitat će, dodaje, i ministra graditeljstva Darka Horvata, ne za nešto što je bilo prije 20 godina, državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolu Mažara koji bi mogao znati nešto više.

Što se tiče uloge sadašnjeg sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, koji je bio zadužen za obnovu tog područja od 1995., Plenković je rekao da danas nije bilo vremena za tu raspravu, no siguran je da župan sam može pojasniti bilo što.

Istragu o obnavljanju kuća nakon rata koje su se urušile u potresu najavio je uoči sjednice Vlade i ministar Horvat.

Nije precizirao koga će se istraživati, ali i dodao da će prvo porazgovarati sa svima odgovornima iz tog vremena, uz ostalo i sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem.

"Središnji državni ured za obnovu ima sve te vjerodostojne podatke i zazivati bilo čiju odgovornost u ovom trenutku je bespredmetno, do trenutka dok ne budemo sto posto sigurni što se događalo i tko su bili akteri", zaključio je Horvat.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene