Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Marić najavio:

PRERASPODJELA NOVCA OD IGARA NA SREĆU 'Najugroženije skupine društva neće biti zakinute'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uredbom koju bi Vlada trebala donijeti na sjednici u srijedu predložena je korekcija novca od igara na sreću tako što će se više izdvojiti onima koji se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, objašnjavaju u tome ministarstvu.

Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću najugroženije skupine društva neće biti zakinute jer će pravednijom preraspodjelom više novca dobiti upravo najpotrebitiji građani, rečeno je u utorak u Ministarstvu socijalne politike u vezi sa zahtjevima osam udruga da se ta uredba povuče.

Pročitajte i ovo Ilustracija Lijepe vijesti iz Lutrije Provjerite listiće! Dvoje ljudi u Hrvatskoj ima razloga za veselje, a kako i ne bi: Osvojili su desetke tisuća eura Ilustracija čestitamo! Provjerite listiće! Netko je osvojio 36 milijuna eura, u Hrvatsku odlazi 210 tisuća

Drugim riječima, uredbom koju bi Vlada trebala donijeti na sjednici u srijedu predložena je korekcija novca od igara na sreću tako što će se više izdvojiti onima koji se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, objašnjavaju u tome ministarstvu.

Više novca za borbu protiv siromaštva i za pronatalitetnu politiku

To znači da će više novca biti za programe i projekte namijenjene borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, pronatalitetnoj politici, što uključuje programe za mlade kao reformsku mjeru Vlade, te udrugama koje se bave potrebama osoba s invaliditetom.

Konkretno povećanje odnosi se na širenje usluga i povećanje broja korisnika osobne asistencije, tumača prevoditelja za gluhe osobe i pratitelja slijepih osoba, ističu u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Također dodaju da se pri raspodjeli tog novca vodilo računa o regionalnoj pokrivenosti, to jest da određena usluga bude dostupna u svim županijama. Od lutrije će biti osiguran i novac za prehranu učenika u osnovnim školama.

Neke udruge prosvjedom traže ukidanje uredbe

Nekolicina od 29 članova Savjeta za razvoj civilnog društva pri Vladi Republike Hrvatske i nekoliko organizacija civilnog društva koje se brinu o potrebama osoba s invaliditetom, mladih, beskućnika i drugih ranjivih skupina u utorak su organizirali prosvjed pred zgradom Vlade i zatražili povlačenje te uredbe kojom bi se, po njihovoj ocjeni, organizacijama civilnoga društva drastično smanjila financijska sredstva.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da se novac od igara na sreću raspoređuje u skladu s Vladinom uredbom te da je namijenjen mnogim udrugama i organizacijama, od braniteljskih udruga, udruga vezanih uz socijalnu politiku, demografiju, obitelj, sportske organizacije itd.

"Prijedlog koji će se u srijedu naći pred Vladom u skladu je s našim predviđanjima za ovu godinu i uzima u obzir iskustva iz prethodnih, te neka nepotrošena, prenesena financijska sredstva. Razumljivo je da se s određenim odlukama pojedine skupine neće potpuno složiti, međutim, smatram da ćemo ovom uredbom dovoljno novca predvidjeti i za financiranje civilnih udruga", izjavio je ministar Marić.

Savjet za razvoj civilnog društva pri Vladi ima 29 članova i sastavljen je od 12 predstavnika udruga i drugih organizacija civilnoga društva po područjima djelovanja, 14 predstavnika tijela državne uprave i ureda Vlade Republike Hrvatske te tri predstavnika zaklada, sindikata i udruga poslodavaca, a svaki član ima i svojeg zamjenika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene