Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PO PRIJAVI

Prosvjed zbog uklanjanja murala posvećenih sjećanju na Vukovar, iscrtava se novi: "Žalosno je da se tako omalovažavaju branitelji"

Aktualno Galerija Marko Milanović Litre Marko Milanović Litre Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed na Laništu Prosvjed na Laništu Foto: DNEVNIK.hr Mural na Laništu Mural na Laništu Foto: DNEVNIK.hr Uklonjeni murali na Laništu nakon prijave - 1 Uklonjeni murali na Laništu nakon prijave - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +4 Uklonjeni murali na Laništu nakon prijave - 2 Galerija 1/9 >>
Radnici su sa trafostanice na Laništu u Zagrebu uklonili četiri murala posvećenih sjećanju na Vukovar. Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet kaže da ih je HEP, u čijem je vlasništvu trafostanica, prebojao jer su nacrtani bez njihove dozvole.

Jedan od murala koji su sa trafostanice na zagrebačkom Laništu uklonili radnici bio je posvećen Vukovaru, vodotornju i memorijalnom groblju, drugi 204. gardijskoj brigadi, jedan generalu Praljku, a posljednji je bio posvećen Dinamu.

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović javlja kako je u tijeku prosvjed branitelja, ali i ostalih građana nezadovoljnih zbog prebojanih murala. U tijeku je i iscrtavanje novog murala. BBB kažu da su za iscrtavanje novog murala dobili dozvolu od HEP-a. 

"Upravo se radi novi mural na trafostanici gdje su prebrisani. Okupili su se Bad Blue Boysi koji su napravili ta četiri murala. Spontano su se okupili i građani, na Laništu je dosta braniteljske populacije i pristižu stalno", izvijestila je Krajinović, a tijekom njezinog javljanja uživo okupljeni su počeli skandirati "Vukovar".

"Po prijavi je bio sporan mural generalu Praljku, Gradski Ured je naložio HEP-u da makne murale", kazala je Krajinović te istaknula kako BBB-i kažu da imaju dozvolu HEP-a za mural koji upravo rade.

Prema dokumentima koje su u posjedu Dnevnika Nove TV vidljivo je da je prijavljen mural genarala Praljka s obzirom na to da je osuđeni ratni zločinac. Nakon prijave na teren je izašao komunalni redar koji je utvrdio da se na navedenoj adresi nalazi mural te je vlasniku nekretnine, u ovom slučaju HEP-u, naloženo da ga ukloni. U obrazloženju odluke Grada o uklanjanju murala piše kako je naloženo uklanjanje murala "neprimjerenog" sadržaja s trafostanice, na lokaciji Ulica Ive Robića, Zagreb. U odluci je priložena i fotografija murala generala Praljka te navedeno kako vlasnik nekretnine mora brinuti o njezinoj čistoći i funkcionalnosti.

Zašto su uklonjena ostala tri murala još je nepoznato.

Na terenu je bila i policija. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, odluku o uklanjanju murala s trafo-stanice donio je gradski Ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, a sve po prijavi jedne građanke.

Pročitajte i ovo Počast žrtvama Vukovara - 2 Uoči obljetnice Dana sjećanja Prva Vlada koja je spojila oporbu i vlast obišla Vukovar: "Sve smo mi to proživljavali s njima"

"Pred sam pad Vukovara oni to uklanjaju, to je velika sramota. Sramota je za cijelu Hrvatsku da nekome smetaju hrvatski grb i Vukovar", kazao je Josip Horvat.

Pročitajte i ovo 30. obljetnica pogiblje Blage Zadre - 1 30. OBLJETNICA POGIBIJE Sin Blage Zadre prisjetio se njegovih posljednjih riječi: "Ponudio sam mu pancirku. Rekao je da ju njegovi vojnici ne nose pa neće ni on"

"Nažalost, tako je. Nekome smeta, netko je to išao ukloniti mimo znanja mjesnog odbora", dodao je Antun PetrićMarko Milanović Litre iz Hrvatskih suverenista izjavio je kako je ovo "vrhunac njihove politike i vladanja u gradu Zagrebu."

"Žalosno je da se na ovakav način omalovažava hrvatske branitelje, heroje koji su dali svoje živote za našu slobodu i za sve ono što uživamo danas", naglasio je u četvrtak Milanović Litre.

Korlaet: "HEP je obrisao murale na trafostanici jer su nacrtani bez njihove dozvole"

O spornom muralu oglasio se i zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, istaknuvši da ih je HEP, u čijem je vlasništvu trafostanica, prebojao jer su nacrtani bez njihove dozvole.

"HEP se očitovao i rekao da nije izdao nikakvu dozvolu za crtanje murala na trafostanici na Savskom gaju", istaknuo je Korlaet na sjednici zagrebačke Gradske skupštine objasnivši da je to razlog zbog kojeg su, nakon dojave građana, u HEP-u odlučili prebojali trafostanicu na kojoj je, među ostalim, bio i mural posvećen Vukovaru.

Istaknuo je da se na trafostanici donedavno nalazila dva murala. Jedan koji je bio "problematičan", jer je bio posvećen osuđeniku za ratni zločin Slobodanu Praljku, i drugi koji je bio posvećen Vukovaru i nalazio se na tri strane trafostanice, čije su uklanjanje oštro osudili Hrvatski suverenisti. Objasnio je da je cijeli slučaj pokrenut nakon prijave građana zbog murala o Praljku, nakon čega je HEP reagirao odlučivši prebojati čitavu trafostanicu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene