Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj se ponovno raspravlja o četrdesetpetoj . Ovaj put prašinu je podignuo centar Simon Wieshental, koji je premijeru pisao da 'ukine mirovine koje dobivaju ustaše od nezavisnosti države'. U Vladi su nam potvrdili da su pismo dobili, ali ga nisu htjeli komentirati. Mi smo s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje provjerili kome se mirovine isplaćuju.


Na adresu premijera Milanovića stigao je apel organizacije Simon Wiesenthal koja se bori protiv antisemitizma. Traže da se ukinu mirovine koje dobivaju ustaše, stoji u pismu, sve od nezavisnosti države i da tako Hrvatsku poštede sramote.

Vezani članci Umirovljenici, ilustracija - 2 Kako je danas biti umirovljenik u Hrvatskoj? "S jednom mirovinom ne možete ništa..." Ilustracija Zov ustaša i partizana jači od svega: Možeš imat' ljude i program, ali samo uz njih imaš cijeli start paket za izbore

'Dobio sam te informacije iz Hrvatske da pripadnici ustaških jedinica imaju jednaka prava kao pripadnici hrvatske vojske. Ne mogu vjerovati kako je to moguće - ratni kriminalci i masovni ubojice?', kaže Efraim Zuroff iz Centra Simon Wieshental.

U Banskim dvorima potvrdili su nam da su dobili pismo. Ali su za sad, bez odgovora. Provjerili smo u statistici mirovinskog osiguranja tko iz tog razdoblja dobiva mirovine. Riječ je o pripadnicima Hrvatske Domovinske vojske od 41-45 godine. Ima ih ok 9000, a prosječna mirovina im je nešto veća od 2000 kn.

Mrsić: Napravljen prvi korak prema rješenju pitanja braniteljskih mirovina

No među njima nema ustaša uvjerava bivši predsjednik Mesić koji je u vrijeme donošenja zakona koji to regulira bio predsjednik sabora.

'To možete vidjeti u saborskim dokumentima obrazloženje za taj zakon je bilo da mirovine trebaju dobiti preživjeli Domobrani jer oni su bili mobilizirani u NDH-zijsku vojsku i na njih se to odnosilo na one koji su mobilizirani a ustaše su bili stranačka vojska i na njih se to ne odnosi', kaže bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

I u samoj preambuli Ustava stoji kako se Hrvatska država temelji na antifašizmu i Domovinskom ratu. Stoga ni po jednoj osnovi ustaše ne mogu dobivati mirovine.

'Mislim da je moj izvor jako pouzdan i koliko ja znam on je te informacije proučavao i trudio se da ih provjeri i bilo bi potpuno ludo da su to krive informacije', smatra Zuroff, ali dodaje kako će još jednom provjeriti informacije te, ako je u krivu, ispričati se Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook